Slovenija
85 ogledov

Dacarji se še ne bodo selili

slovenija 07.02.13. poslovno stanovanjski center Eda v Novi Gorici, foto: suzana Suzana Kos
Pisarne. Uprava ustavila pridobitev novih prostorov novogoriškemu Dursu.

Občinski svetniki so soglašali, da novogoriški zdravstveni dom (ZD) kupi sedanje prostore davčne uprave (Durs). Novogoriški Durs pa naj bi se preselil v novi stanovanjsko-poslovni Eda center.

Če pustimo ob strani namigovanja nekaterih Novogoričanov, da župan Matej Arčon tako poskuša pomagati pri reševanju nasedle nepremičninske investicije Eda centra, ki naj bi zrasla v krogih njemu bližnjega LDS, je pri predvideni transakciji zanimivo tudi neobičajno dobro finančno poslovanje ZD. Ta javni zavod naj bi namreč sedanje prostore davčne uprave plačal s presežkom prihodkov nad odhodki; v zadnjih letih se ga je nabralo za kar 1,8 milijona evrov.

Kako mu uspeva poslovati tako uspešno? Direktor Marjan Pintar pravi, da je ključ v dobri organizaciji dela. Za primerjavo opozorimo na izjavo direktorja koprskega ZD Matevža Ravnikarja v zvezi z zagotavljanjem sobotnega dežurstva zobozdravnikov v slovenski Istri. Ker bi ga to stalo šest tisoč evrov in bi plačilo dežurstva izgubo še poglobilo, je Obali grozilo, da bi ob sobotah ostala brez zobarja. "Kolikšna bo izguba še ne vem, a sobotno dežurstvo bomo zagotovili, izvajalo se bo na večih različnih lokacijah," nam je sporočil Ravnikar.

Vrtoglavo draga obnova

Direktorja novogoriškega ZD smo še vprašali, kako bo plačal prenovo prostorov, a nam na to ni odgovoril; v izjavi po glasovanju novogoriških svetnikov pa je ocenil, da bi celotna investicija, tako nakup prostorov kot prenova, stala do 3,8 milijone evrov. Računa, da bo prostore kupil aprila, prevzel pa junija, a se to najverjetneje ne bo zgodilo. Iz generalne davčne uprave v Ljubljani so nam namreč sporočili, da so vsi postopki glede pridobitve novih prostorov v Novi Gorici ustavljeni, razlog pa je neizpolnjevanje zakonskih pogojev za sklenitev 
pogodbe.

Komentarjev 3
  • feferon 11:59 11.februar 2013.

    Se vidi, da še imate polne riti, da se preseravate s svojimi postojankami.

  • suzana.kos 17:34 10.februar 2013.

    kako ima lahko ZD toliko dobička???!!! in zakaj se mora Durs v teh časih seliti, po logiki stvari bi morali imeti dovolj prostora v sedanjih pisarnah, saj se jim delo skozi čas informatiziralo in nalog imajo tudi manj... izterjava glob ...prikaži več se je premestila na carinsko upravo itd

  • Sia 16:36 10.februar 2013.

    Žal gresta javni denar in zasebni interes vedno z roko v roki!