Slovenija
39 ogledov

Dajte nam odpravnine

Likvidacijski upravitelj Anton Ahac med delavci. Brez povišanega tona na obeh st Žurnal24 main
Nekdanji zaposleni v Ibiju ogorčeni zaradi zavlačevanja z izplačili odpravnin odšli na sedež podjetja.
 

Dejstva o podjetju

– Vrednost podjetja je bila ocenjena na okrog 10 milijonov evrov.
Terjatev do Ibija je bilo za skoraj štiri milijone evrov.
200 tisoč evrov je letos znašala mesečna izguba v Ibiju.
– Skupščina je sklep o likvidaciji sprejela avgusta letos.
Stroji, ki jih prodaja Ibi, so novi.

Več kot petdeset odpuščenih delavcev kranjskega Ibija je včeraj na sedežu podjetja protestiralo zaradi zavlačevanja z izplačili odpravin. Ogorčeni so likvidacijskemu upravitelju Antonu Ahacu zagrozili, da se bodo vračali vsak dan, dokler denarja, ki jim pripada, ne dobijo. Ahac, ki je stopil pred razjarjene bivše delavce, potrebnega denarja še ni uspel zbrati.

Delavce je strah
Nekdanji zaposleni v Ibiju se bojijo, da jih želijo lastniki pretentati in da bodo ostali brez denarja. Zagotovilom Ahaca, da lastniki ne bodo mogli razpolagati s premoženjem, dokler odpravnin ne bodo izplačali, ne zaupajo, prav tako jih ne pomirja ocena, da je podjetje še vedno vredno več od terjatev. Ahac je spomnil, da je vse druge obveznosti do zdaj, tako plače kot regres, izplačal, pri odpravninah pa se, po njegovem, zatika zaradi počasnejše prodaje strojev.

Kdo bo kupil
Kdaj bi do prodaje in s tem ustreznih sredstev lahko prišlo, Ahac ni znal napovedati. "Obljubljal sem do konca leta, zdaj se lahko zamakne do konca prvega kvartala prihodnjega leta," je dejal, hkrati pa potrdil, da podjetje obiskujejo potencialni kupci. Pred dnevi je gostil Indijce, včeraj so prišli tudi predstavniki švicarskega podjetja.

Slaba tolažba
Nekdanjih delavcev njegove besede ne potolažijo pretirano. Številni odkrito opozarjajo, da so brez sredstev, da težko čakajo, vendar Ahac kaj več kot opozorila, da odpravine postopno že izplačujejo, ni mogel dodati. Do včeraj jih je po abecednem seznamu izplačal nekaj več kot dvajset odstotkov, zagotoviti pa mora še vsaj šeststo tisoč evrov.

Zakaj že likvidacija
Odločitev o likvidaciji Ibija je padla sredi leta, ko so lastniki ugotovili, da so mesečne izgube postale previsoke, podjetje pa pred tem tri leta ni poslovalo pozitivno. Ahac govoric, da je v ozadju prodaja prestižne lokacije, s katero bi lahko lastniki precej zaslužili, ni želel komentirati, ponovil je le, da so se lastniki odločili za likvidacijo, ker je izguba odžirala premoženje, ki je zaenkrat še večje od terjatev.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.