Slovenija
6 ogledov

Dal kri, dobil položnico

Stanislav Lunar je kri daroval na lastno željo, ob koncu leta pa je dobil položn Žurnal24 main
Krvodajalce so ob koncu leta prosili za donacijo in vabili v članstvo.

Krvodajalec Stanislav Lunar je po pošti dobil zahvalo Območnega združenja Rdečega križa (OZRK) Ljubljana za darovanje krvi s priloženo položnico za prispevek. Poleg položnice se mu je sporno zdelo dejstvo, da ima Rdeči križ njegove podatke. Kri je namreč na lastno željo daroval na Zavodu RS za transfuzijsko medicino (ZTF). "Nekdo je solidaren, drugi bodo pa nekaj zahtevali od tebe," je dejal.

Položnica tudi za donacijo
Rdeči križ Slovenije (RKS) in ZTF skupaj vodita bazo podatkov o krvodajalcih, je razložila Anita Caruso, sekretarka OZRK Ljubljana. "Zakon o Rdečem križu daje RKS javno pooblastilo za izvajanje krvodajalskih akcij, zakon o preskrbi s krvjo pa ga opredeljuje kot glavnega organizatorja krvodajalstva," je dodala.

 

Več tisoč naslovov
Razlog.

Za pisma s položnicami so se po besedah Carusove odločili, ker imajo v bazi 36 tisoč naslovov krvodajalcev in bi bila osebna komunikacija nemogoča. "V manjših krajih se članarina še pobira od vrat do vrat," je dodala.

 

Po njenih besedah so vsem krvodajalkam in krvodajalcem v Ljubljani in okolici poslali takšno pošto. Prosili so jih za nekatere podatke, saj želijo posodobiti informacijski sistem. Položnica pa je bila namenjena tudi donacijam. "Decembra poteka program obiskov bolnih, osamljenih oziroma ostarelih," je razložila. Vsako leto zato zbirajo sredstva za nakup darilnih paketov. "Za prispevek v višini pet evrov smo prosili tudi krvodajalce in jih sočasno povabili, naj postanejo člani," je razložila in dodala, da so trije evri od zneska namenjeni članarini. "Ljudje so se na pismo lepo odzvali in večina je prispevala več, kot smo prosili." Do zdaj so po njenih besedah zbrali nekaj več kot tri tisoč evrov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.