Slovenija
12 ogledov

Daljnovod “na čakanju”

Odločanje o daljnovodu, ki mu nasprotujejo v sedmih krajevnih skupnostih, je zda Žurnal24 main
Niso odločali. Za civilno iniciativo sporen načrt daljnovoda župan umaknil.
Načrt ostal enak
Kot pred usklajevanjem. Daljnovod napetosti 2 x 110 kV je načrtovan kot podzemni vod – kablovod v dolžini 1,35 km na začetku trase v Bršljinu in kot nadzemni vod v dolžini 11,44 km do konca v Gotni vasi.

Občinski podrobni prostorski načrt za daljnovod 2 x 110 kV od Bršljina do Gotne vasi naj bi po dobrem letu usklajevanj s civilno iniciativo za vkop daljnovoda (CI) in investitorjem Elektrom Ljubljana na četrtkovi seji končno dobil zeleno luč občinskih svetnikov in gradnja bi se lahko začela. A je, tudi na začudenje CI, ki naj bi, kot je vse kazalo, potegnila krajši konec, župan Alojz Muhič to točko umaknil z dnevnega reda.

Uprl se je odbor
Kot se je izkazalo, vzrok za umik tokrat ni bilo vztrajanje CI, da je predlagani načrt za krajane nesprejemljiv, temveč amandma občinskega obora za okolje in prostor. “Umik točke z dnevnega reda sem predlagal zato, ker nam amandmaja ni uspelo uskladiti z Elektrom Ljubljana, gre pa za pomembno spremembo v korist naših občanov,” nam je povedal Muhič.

Podrobnosti o tem, za kakšen amandma gre, nam ni zaupal, smo pa neuradno izvedeli, da naj bi šlo za določitev omejitve rabe kmetijskih zemljišč na trasi daljnovoda.

CI znova pozvala
Marko Vide, predstavnik CI, je še pred sejo na občinske svetnike naslovil pismo, v katerem jih je pozval, naj predlagani načrt zavrnejo. “Zahteva svetnikov ob prejšnjem odločanju je namreč bila, naj se poišče kompromisna rešitev glede poteka in izvedbe daljnovoda. Ta pa kljub naši pripravljenosti na kompromis zaradi nepopustljivosti investitorja ni bila uresničena,” je dejal Vide.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.