Slovenija
190 ogledov

Dan brez avtomobila, ki to pravzaprav ni bil

Vožnja avtomobila Profimedia
Evropski teden mobilnosti se je zaključil z dnevom brez avtomobila (četrtek, 22. septembra), a podatki kažejo, da navkljub brezplačnemu javnemu prevozu bistvenega upada prometa na ljubljanski obvoznici ni bilo.

"Na podlagi podatkov na ljubljanski obvoznici ugotavljamo, da 22. septembra v primerjavi z ostalimi četrtki oziroma dnevi ni odstopal v številu prometa," so nam sporočili z Darsove službe za komuniciranje. In spomnimo: prestolnica je na ta dan ponudila številne aktivnosti, s katerimi bi lahko občani nadomestili uporabo avtomobila s kakšno drugo obliko javnega transporta. Tako je bilo možno uporabljati potniški promet brezplačno, za motorni promet pa so bile zaprte tudi nekatere ulice in ceste. Pomemben podatek pa je tudi ta, da je bil na pobudo Ministrstva za infrastrukturo v četrtek brezplačen tudi železniški promet. 

parkiranje v ljubljani, parkirišče, parkirnina Avto Toliko je že star povprečni avto pri nas

In če števci prometa na ljubljanski obvoznici niso opazili bistvenega zmanjšanja avtomobilov, pa so se s porastom števila potnikov vendarle lahko pohvalili pri Slovenskih železnicah. Tako so v primerjavi s četrtkom, 15. septembra, na dan brez avtomobila (22. september) zabeležili približno 8.000 potnikov več. 

 
Komentarjev 3
  • papak 16:08 27.september 2022.

    Dan brez vojne? Dan brez privatnih letalnikov? Dan brez davkov?

  • radovednica 13:43 27.september 2022.

    Ta beseda mobilnost je enako debilnost. Kakšna mobilnost neki je to, da si zabetoniran na čakanje, presedanje, izgubljanje nekajkrat več časa kot bi ga sicer z lastnim prevozom. Mobilen pomeni, da nisi od nikogar odvisen in greš kadarkoli kamorkoli hočeš. ...prikaži več Žal naš sistem, infrastruktura in namerno nagajanje pomenijo vse kaj drugega. Zagovorniki neke mobilnosti debilni!!!

  • alen04 13:29 27.september 2022.

    sou uat?