Slovenija
7976 ogledov

Dan D za javne uslužbence, to pripravlja ministrica

Sanja Ajanović Hovnik STA/Flickr/VladaRS
Na ministrstvu za javno upravo so pripravili predlog zakona o javnih uslužbencih.

Danes bo ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik predstavila težko pričakovan predlog novega zakona o javnih uslužbencih.

Nazadnje so se o njem predstavniki vlade in sindikati javnega sektorja pogajali v ponedeljek, 12. 6. Govorili so o prenovi plačnega sistema, odpravi plačnih nesorazmerij, sindikati so izpostavili tudi vprašanje letošnjega regresa za letni dopust.

Sindikati z vladnimi predlogi v ponedeljek niso bili preveč zadovoljni. Kot kaže, vladni predlog predvideva omejitev skupnega števila dni letnega dopusta na 30 dni v letu.

Javni uslužbenci so z junijsko plačo prejeli regres v višini minimalne plače 1203 evre.

Strožji kriteriji

Po poročanju TV Slovenija bi javni uslužbenec glede na delovno dobo imel najmanj 18 dni dopusta za tri leta delovne dobe in 25 dni dopusta za 25 let delovne dobe ali več. Pridobil bi lahko še največ pet in najmanj dva dni dopusta glede na zahtevnost dela. Prav tako bi en dan dobil uslužbenec, če bi imel otroka, starega največ 15 let.

En dan dopusta bi prinesle tudi okoliščine, v katerih živi javni uslužbenec (kronična bolezen, težke socialne razmere). Pet dni dopusta (dva dni več kot sedaj) bi pripadlo tudi javnemu uslužbencu s telesno okvaro, invalidu in uslužbencu, ki skrbi za otroka, ki potrebuje posebno nego, ali je oskrbovalec. Ena od predvidenih sprememb je tudi, da bi javnemu uslužbencu dodatnih pet dni dopusta pripadlo, ko dopolni 55 let in ne ko dopolni 50 let.  

Sindikati so opozorili, da iz nobenega odgovora, ki so ga sklenili z vlado, ne izhaja, da je to tema pogajanj. Jakob Počivavšek je dodal, da se bodo do vprašanja, ali bodo kriteriji za odmero letnega dopusta v nadaljevanju tudi predmet teh pogajanj ali ne, še opredelili. Branimir Štrukelj je dodal, da je zanje izjemno pomembno, ali je to vprašanje del paketa in bo torej veljalo, da dokler niso usklajeni tudi glede dopustov, ni nič usklajeno. 

Kaj je sklenila vlada, pa bo znano kmalu ...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Avatar Uroš Fric
    uros8 15:53 15.junij 2023.

    Upam, da vlada, opozicija in ministri ne bodo izvzeti iz tega, ko (če) se to sprejme. Če že sediš v parlamentu, bi moral imeti minimalni dopust. Če si že predstavnik naroda in se za njega žrtvuješ, bodi enak s tistimi, ...prikaži več ki imajo najmanj, pa tudi OD parlamentarcev naj bodo razporejeni maksimalno do 30, plačilnega razreda. Pa v parlamentu bi moral biti upravičeno odsoten edino, kadar si v bolniškem staležu. Izven parlamentarne zadeve naj urejajo izven časa, ko potekajo razprave v hramu demokracije.

  • lojs 14:13 15.junij 2023.

    kelnarca iz fužin je napredovala, vsaj v tem, da ima brezplačno promocijo ... ki je pa lahko tudi negativna ... dokler ne bomo začeli s ceno energijo oz. elektriko, smo kot družba totalno na psu ... sadist in fašist golob ...prikaži več mora biti res hudo bolan, da uživa v mučenju državljanov ... takega norca še nismo imeli ... tele klenarce so pa itak zato, da se zbirajo neki sindikalisti, pa novinarji, pa mlatijo prazno slamo ... res uboga gmajna ... odprl sem marelo pred petardam, izvolite

  • Avatar lopov
    lopov 13:39 15.junij 2023.

    KDO NIMA ESEJA V KARTOTEKI DILERJEV V ŠIŠKI... GA BODO USPOSOBILI