Slovenija
70 ogledov

Dan delfinov v Piranu

Dan delfinov v Piranu
1/7
Rok Dolničar
V našem morju se po oceni društva Morigenos redno zadržuje blizu 70 delfinov.

Piran. "Vse zmogljivosti smo zapolnili. Okoli sto ljudi smo popeljali z ladjo Solinarka, vsi so upali, da bomo na dveh vožnjah danes srečali kakšnega delfina, ampak danes niso razmere za to prav primerne, prometa na morju je res veliko,“ smeje razlaga Tina Centrih iz društva Morigenos, ki danes v Piranu ob svoji 10. obletnici organizira "dan delfinov". Na Tartinijevem trgu so odprli priložnostno razstavo o delfinih v slovenskem morju, s pomočjo katere je mogoče izvedeti, kako spijo delfini (med spanjem izklopijo eno polovico možganov, druga pa skrbi, da plavajo, dihajo ...), med drugim so organizirali tudi delavnice za otroke.

Dan delfinov v Piranu | Avtor: Suzana Kos Suzana Kos
"Ves material je pošel, zanimanje otrok za izdelovanje podob delfinov in drugih moških prebivalcev je bilo veliko,“ še povedo predstavniki društva, ki popoldne organizira še priložnostno predavanje s fotografijami. "Na njih lahko vidite, da pridejo delfini zelo blizu obale, na nekaterih fotografijah s piranske punte se vidi, da plavajo celo s kopalci,“ dodaja predsednik društva Morigenos Tilen Genov.

Pri nas živi samo ena vrsta delfinov, ki se imenuje velika pliskavka; člani Morigenosa jih preučujejo in spremljajo že od leta 2002. V slovenskih, sosednjih italijanskih in hrvaških vodah so v tem času identificirali okoli sto delfinov, od tega se jih približno 70 redno zadržuje v našem morju, preostali pa ga obiščejo redkeje. Prav Morigenos je pred dnevni javnost obvestil, da so v naših vodah znova opazili kita – dva sta namreč zašla do Trsta, od tam pa v slovensko morje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.