Slovenija
151 ogledov

Dan, ko je padel prvi strel

osamosvojitvena vojna Bobo
Dan pred uradnim začetkom 10-dnevne vojne Slovenije z Jugoslavijo se je že začel premik vojaških enot. Padel je tudi prvi strel.

Slovenija je 25. junija 1991 sprejela ustavni zakon o samostojnosti in tudi navzven pokazala, da se začenja novo poglavje v njeni zgodovini. Na mejnih prehodih s Hrvaško so postavili slovenske zastave in table. Beograd je na dejanja Slovenije takoj odreagiral. Jugoslovanska armada in zvezna policija sta dobili pooblastila za napad.

26. junija so tako proti mejnim prehodom z Italijo krenile prve oklepne enote reškega korpusa. Enote JLA so dobile ukaz, da na mejnih prehodih najprej pozovejo k predaji prehoda, nato zagrozijo z orožjem in v zadnji fazi tudi streljajo v bližino prehoda in centre odpora.

A jugoslovanske enote je presenetil odziv Slovencev. Naleteli so na barikade in oster odziv domačinov, ki so se odločno zoperstavili agresiji. V Divači je tako ob 14.30 padel prvi strel, ki ga je na slovenskih tleh v znak grožnje ustrelil oficir JLA.

Razmerje sil

Številčno gledano je bila JLA v prednosti. Samo na slovenskih tleh je imela nekaj več kot 22 tisoč vojakov, skupaj pa se jih je v vojni borilo nekaj več kot 35 tisoč. Slovenska teritorialna obramba je štela 16 tisoč pripadnikov, ki se jim je pridružilo še 10 tisoč policistov, tako aktivistov kot rezervistov.

V slabšem položaju je bila slovenska obramba tudi glede bojne opremljenosti. Vojska in policija sta imeli na voljo samo pehotno oborožitev, nekaj protiletalskih topov in minometov, ne pa tankov, letal ali topniških enot. 

Čeprav se za uradni začetek vojne beleži 27. junij, je bilo napeto že dan prej. O dogodkih tega dne je za Žurnal24 spregovoril Vojko Krpan, nekdanji novinar Radia Koper in Vala 202, ki je dogajanje spremljal na terenu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.