Slovenija
23 ogledov

''Dan, ko smo rešili probleme''

1/13
Žurnal24 main
Zmaga koalicije. Pahor priznal, da je izide čakal med tekom po romarski poti.

 

Predsednik države Danilo Türk je pozval k enotnosti in premišljenim prihodnjim korakom. Izid je ocenil kot korak naprej pri reševanju spora med Slovenijo in Hrvaško. Opozoril je, da nas že jutri čaka nova faza, in sicer priprava argumentov. "Uspelo nam bo tudi tokrat," je prepričan Türk.

''Slovenija je danes dobila veliko prijateljev. Ne samo v regiji, ampak v mednarodni politiki. Prišlo je veliko čestitk. Tistim, ki so glasovali za, proti ali pa niso šli na volišče, sporočam, da je zgodovinski dan, ko smo rešili probleme. Danes ni zmagala vladna koalicija in ni izgubila opozicija. Rezultat se zdi tesen, čeprav ni ob tako visokem rezultatu,'' je dejal premier in predsednik SD Borut Pahor. V koalicijskem štabu je bilo sicer precej nelagodja ob čakanju na rezultat, dokler ni bilo preštetih več kot 85 odstotkov glasov.

Pahor se je sproščal s tekom po romarski poti od Šempetra do Svete Gore; "ne zaradi vraževernosti, ampak zaradi neke trdne volje, da se vrnem v polno kondicijo".


Žbogar premagal Rupla
Včeraj je tekel tudi drugi vladni oče sporazuma, zunanji minister Samuel Žbogar, ki je zjutraj prvič v življenju odšel na volišče z 18-letno hčerko Zalo. "Veseli me, da mi volilci zaupajo bolj kot Ruplu," je priznal. Kljub zmagi za las je koalicija proslavila z velikimi besedami.

Slovenija ima talent
"Zgodila se je strukturna reforma. Politika, ki si je prizadevala, da se je delalo problem, je padla. Danes je fantastičen dan. Fantastičen večer. Volivci so pokazali, da Slovenija ima talent. Ognjemet, ki so ga imeli nocoj pripravljenega, naj pospravijo v orožarno. Militarizma je konec,'' pa je prepričan prvak Zaresa Gregor Golobič.

Po skoraj 100 odstotkov preštetih glasovnic je 51,5 odstotka ljudi glasovalo za sporazum, 48,5 pa proti. Gre za delne neuradne izide. Referendum je zaznamovala tudi nadpovprečna volilna udeležba v primerjavi s prejšnjimi, ta je znašala po zadnjih podatkih 44,3 odstotka.

DeSUS se v predreferendumski kampanji ni veliko pojavljal. ''DeSUS v kampanji ni nastopil, saj se z nacionalnimi interesi ne moremo soočati. Danes je prelomni dan za delo koalicije. Veliko je tudi drugih problemov, ki jih bo treba rešiti. Ta koalicija bo zmogla in 2012 dobila še en mandat," je dejal predsednik DeSUS Karl Erjavec.

Predsednica LDS Katarina Kresal pa je prepričana, da "pravo delo glede arbitražnega sporazuma šele prihaja".

Vsi so komentirali tudi visoko volilno udeležbo. Tako Pahor kot Golobič sta prepričana, da visoka udeležba rezultatom referenduma daje legitimnost.

ZDA bile le opazovalec
V koalicijski tabor je prišel tudi odpravnik poslov na ameriški ambasadi Bradely Freden. Ocenjuje, da je zmagal zdrav razum. Zanika, da bi ZDA izvajale kakršnekoli pritiske: ''Mi smo opazovalec.''

Ocenjuje, da gre za win-win situacijo za Slovenijo in Hrvaško. Na vprašanje, ali besedica junction v sporazumu pomeni teritorialni stik Slovenije z odprtim morjem, pa nam ni želel odgovoriti. ''Ljudje, ki so veliko pametnejši od mene, na to ne znajo odgovoriti, na to bo odgovorila arbitraža.'' Na naše vprašanje, kaj so mu kot diplomatu povedali, pa nismo dobili jasnega odgovora.

''Volili so bolj levo usmerjeni''
"Smo blizu rezultatu, ki mu lahko rečemo optimističen. Rezultat je ugoden tudi glede na volilno udeležbo. Volili so bolj levo usmerjeni volivci in volivci, ki jim je bližje odgovor, kaj pomeni negativen rezultat,'' je prepričan Miran Potrč iz SD.

Z rezultati je bil zadovoljen tudi evropski poslanec iz vrst SD Zoran Thaler: ''Izid ni pretirano tesen. Sploh v primerjavi z zakonom o RTV. Gre za veliko razliko, štiri odstotke, kar je nekaj deset tisoč glasov.''

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.