Slovenija
27 ogledov

Dan prve knjige in knjižnega jezika

knjiga Žurnal24 main
Od leta 1992 na današnji dan prazujemo Dan reformacije. Slovencem je reformacija prinesla prvo knjigo in s tem knjižni jezik.

Reformno gibanje, ki je privedlo do notranje preureditve Katoliške cerkve, pa tudi do nastanka novih Cerkva, se je začelo 31. oktobra 1517, ko je katoliški menih in profesor za biblijsko teologijo Martin Luther na vrata cerkve v nemškem Wittenbergu obesil 95 tez, v katerih je zahteval prenovo Cerkve.

Osrednja osebnost slovenskega protestantizma je postal Primož Trubar (1508-1586). Leta 1550 je napisal Katekizem, prvo knjigo v slovenskem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo sploh, ki ji je dodal še Abecednik.

Najpomembnejše delo slovenskega protestantizma je po mnenju številnih strokovnjakov prevod Biblije, ki jo je Jurij Dalmatin leta 1584 dal natisniti v Wittenbergu. V času reformacije je nastal tudi prvi slovenski pravopis, Zimske urice Adama Bohoriča, ki je začrtal slovensko pisanje v naslednjih dveh stoletjih.

Osrednja proslava v Krškem

V ta namen je letosšnja ssrednja državna proslava potekala že v petek v Kulturnem domu Krško.
Na njej je minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Boštjan Žekš izpostavil, da se morajo Slovenci z različnostjo in razdeljenostjo navaditi živeti, pri tem pa naj upoštevajo protestantska vodila osebne svobode in odgovornosti. reformacija je postavila temelje v sodobni družbi, njena vodila pa so ostala pomembna tudi v globalni krizi, še meni Žeks.

Komentarjev 1
  • privat 07:10 01.november 2011.

    od leta 1517 nič novega na Slovenskih tleh...