Slovenija
32 ogledov

Dan spomina na holokavst

taborišče auscwitz holokavst Žurnal24 main
Svet danes obeležuje mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Ta se letos poklanja vsem, ki so tvegali svoja življenja in družine, da bi v času nacistične vladavine rešili Jude in druge pred skoraj gotovo smrtjo.

Združeni narodi so 27. januar leta 2005 razglasili za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, od leta 2008 pa ga obeležujemo tudi v Sloveniji.

Danes mineva 68 let od osvoboditve nemškega nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz, v katerem je med drugo svetovno vojno umrlo med 1,1 in 1,5 milijona ljudi, pretežno Judov. V nacističnih in fašističnih koncentracijskih taboriščih je bilo zaprtih tudi 63.000 slovenskih internirancev. 12.000 se jih nikoli ni vrnilo.

Številni odgodki v spomin

Ob dnevu spomina potekajo številni dogodki po svetu, ves januar pa se vrstijo tudi v Sloveniji. Ta je kot aktivna članica ZN in Mednarodne zveze za spomin na holokavst dejavna pri ohranjanju in varovanju zgodovinske resnice o holokavstu ter zavezana k temu, da z njo seznani bodoče generacije. Zunanji minister Karl Erjavec je tudi častni pokrovitelj projekta Šoa - spominjajmo se 2013.

V okviru tega projekta so v centru judovske kulture Sinagoga Maribor med drugim v četrtek pripravili simpozij o neznanih pravičnikih, ki so pomagali Judom, in odprli razstavo z naslovom Biti Jud v organizaciji avstrijskega veleposlaništva. Slednje se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je ob tem poudaril, da je holokavst dokaz, kako nevarna sta molk in brezbrižnost ob zatiranju drugih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.