Slovenija
13 ogledov

Dan stotih špekulacij

Golobičev odstop je po njegovem posledica mnogoterih elementov, nestrinjanj in t Žurnal24 main
Odstop. Po odhodu Golobiča vladni politiki molčijo o razpletu po nedelji.

Vlada. “Ko sem napovedal svoj odstop, sem dejal, da ne odhajam iz politike, in tudi, da o vseh političnih implikacijah ne bom govoril pred referendumom,” je kmalu po včerajšnji predaji svojega odstopa premierju Borutu Pahorju dejal minister za visoko šolstvo Gregor Golobič. Kljub temu je dan minil v znamenju iskanja političnih razpletov po nedeljskem trojnem referendumu.

Golobičev odstop je po njegovem posledica mnogoterih elementov, nestrinjanj in tudi predlogov, ki niso bili sprejeti. “Znano je, kje vse sem bil kritičen v preteklosti,” je dejal. Golobič je pred časom Pahorju zaupal tudi, katere ministre v vladi bi bilo treba zamenjati, a o imenih tudi včeraj ni želel govoriti.

Zaresova matematika
Kandidat za Golobičevega naslednika na položaju ministra za visoko šolstvo: O morebitnem nasledniku se nista izrekla ne Golobič ne Pahor. Dokler ni vložen predlog za imenovanje novega ministra ali pa po pooblastilu predsednika vlade vodenje resorja prevzame nek drug minister, bo Golobič normalno opravljal tekoče obveznosti resornega ministra.

Odhod Zaresa iz koalicije: Golobič je povedal, da želi svoje mnenje o tem prihraniti do prihodnje srede, ko bo zasedal izvršni svet stranke Zares. Darja Radić, še ena Zaresova ministrica v vladi, je dejala, da se bodo začeli pogovarjati že v ponedeljek, ministrica Majda Širca pa komentarjev o tem sploh ni želela dajati.

“Mnenja v stranki in zunaj nje so različna,” je dejal prvak Zaresa. Ne nasprotujejo niti predčasnim volitvam, vendar bi bile te po njegovem smiselne, če bi že prej dobili večjo pristojnost predsednika vlade in države ter ob ustrezni spremembi referendumske zakonodaje.

Pavel Gantar na čelo Zaresa: Po mnenju nekaterih poznavalcev realna opcija za novega prvega moža Zaresa, če se bo Golobič jeseni na konvenciji stranke odločil za umik. Po njihovem mnenju Gantar ni bil deležen odmevnih kritik, s položaja predsednika državnega zbora pa bi stranki pred volitvami koristil še toliko bolj. “Mi stojimo za svojim predsednikom. Doslej ni bilo takšnih pobud,” je navedbe komentiral Gantar.

Pahor ponovil: “Ostajam”

Odstop predsednika vlade: O svojem odstopu še vedno ne želi govoriti premier Pahor. Na vprašanje, kaj točno bo storil, če pokojninska reforma v nedeljo pade, je odgovoril: “Dokler bom imel mandat predsednika vlade, bom poskušal storiti vse, da se zmanjšajo škodljive posledice zavrnitve pokojninske reforme.”

Odstop ministra za delo Ivana Svetlika zaradi morebitnega padca pokojninske reforme: Svetlik je priznal, da zaradi rezanja in ukinjanja določenih pravic, kar bo verjetna posledica nezmožnosti uveljavitve reform, njegova “motivacija za delo bistveno pade”. Vendar pa je dodal, da odločitev, ali bo še naprej sodeloval s predsednikom vlade ali ne, še ni padla.

Miniintervju z Darjo Radić: "Podpore ni bilo čutiti"
1 Kakšno je vaše stališče po odhodu Gregorja Golobiča, boste preostale Zaresove ministrice ostale v vladi?
Mislim, da se bomo v stranki o tem pogovarjali v ponedeljek. Drugi ministrici bosta morali sami povedati, ampak mislim, da tudi oni ostajata. Do referenduma je praktično še en delovni dan.

2 Ni pa čutiti, da bi imeli podporo predsednika vlade, kar se tiče predloga razrešitve vodstva agencije za upravljanje kapitalskih naložb?
Ni bilo čutiti, a sem prepričana, da bomo z dokazi, ki jih bomo predložili, pridobili tudi njegovo podporo.

3Drži, da je stranka razdeljena glede morebitnega izstopa iz koalicije?

 O tem se nismo pogovarjali tako resno, da bi lahko o tem govorila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.