Slovenija
4948 ogledov

Po treh urah nočnih pogajanj današnja stavka v Tušu preklicana

Tuš Tuš
Na nočnih pogajanjih vodstvo Engrotuša in sindikat Tuš prišla do dogovora, današnja stavka je preklicana, trgovine bodo odprte.

Ponoči sta sindikat in vodstvo podjetja Engrotuš dosegla dogovor, danes stavke tako ne bo in vse trgovine Tuš bodo odprte. Napovedano je bilo, da bo zaprtih približno 80 od 150 trgovin, odprte naj bi bile vse franšizne trgovine. 

Sindikat je najprej zahteval osnovno plačo v višini 1450 evrov, nato so zahtevo omilili na minimalno bruto plačo, ki je 1203,36 evra, uprava jim je ponudila 1150 evrov bruto, s čimer pa niso bili zadovoljni. V nočnih pogajanjih je sindikat Tuša po triurnem sestanku sprejel ponudbo vodstva za zvišanje osnovne plače na 1180 evrov bruto in preklical stavko, napovedano za danes, so sporočili iz sindikata. Trgovine Tuš bodo danes odprte, so za STA potrdili tudi v vodstvu trgovca.

"V nekaj tednih mobilizacije sindikata in nazadnje grožnjo stavke v 80 poslovalnicah smo delavci in delavke dosegli zvišanje naše osnovne plače za 120 evrov. Akcija je pokazala, kako hitro je pripravljen kapital popustiti zahtevam, za katere je še dan prej zatrjeval, da so nemogoče, ob prvih grožnjah organiziranega delavskega gibanja," ob dogovoru ugotavljajo v sindikatu.

V sporočilu za javnost so namreč spomnili, da so se več kot pol leta z vodstvom Engrotuša pogajali za izboljšanje pogojev dela in zvišanje plače prodajalk na raven minimalne plače. "Ne glede na vložen trud sindikata, vodstvo ni bilo pripravljeno stopiti naproti, zaradi česar smo bili v sindikatu prisiljeni napovedati stavko," je zapisala sindikalna stran.

Po nočnih pogajanjih pa se je "večina delavk v sindikatu odločila za začasen kompromis in izborjeno zvišanje trenutne plače". A je to zgolj začasna zmaga, navajajo. "S tem ne zaključujemo svojega boja," so navedli.

Po njihovih navedbah se je samo v zadnjem mesecu sindikatu pridružilo okrog 100 delavk in delavcev, več kot 1000 jih je podpisalo peticijo za izboljšanje pogojev dela. "Med kampanjo za izenačenje naše osnovne plače z minimalno smo se soočali s hudimi pritiski, ki so se z napovedjo stavke še stopnjevali. V kolikor vodstvo Engrotuša ne bo nadaljevalo pogajanj za kolektivno pogodbo, bo Sindikat Tuš v prihodnjem letu stopnjeval svoje aktivnosti," so zapisali v sporočilo za javnost.

Več informacij o dogovoru bodo podali tudi na dopoldanski novinarski konferenci.

Veliko prahu je včeraj dvignil dopis ustanovitelja podjetja Mirka Tuša, ki je delavce pozval, naj delajo, saj da s stavko na zadnji delovni dan prispevajo k uničevanju Tuša in jih spomnil, da so 30 let skupaj gradili to podjetje. 

Zaposlene je opozaril, da bo kupec odšel h konkurenci in ga bodo težko dobili nazaj, sindikaliste pa obtožil, da zaposlene izkoriščajo za pet minut slave in da jih ne bo nikjer, ko bo šlo kaj narobe in bodo delavci iskali novo službo.

Sindikat se je ostro odzval, spomnili so ga, da je večinski delež v Engrotušu "izgubil zaradi pretiranega zadolževanje firme, obsojen pa je bil tudi zaradi zlorabe položaja in pranja denarja pri prodaji blagovnih znamk Tušmobil in Tuš Telekom". "Si delavke, ki med prazniki delamo tudi 10 ur na dan, brez uvajanj in skačemo iz oddelka na oddelek, ker nas je premalo, si krajšamo odmore, da bo vse storjeno, res ne zaslužimo osnovne plače, ki bi bila enaka minimalni? Je prav, da se odrekamo našim osnovnim pravicam, da matere samohranilke s trenutno plačo komaj pridemo čez mesec? Nam Mirko Tuš, ki je sam prispeval k uničevanju podjetja, na naš račun dobro živi in ga skrbi le dobiček od prodaje firme, lahko brez sramu reče, da naša zahteva po minimalni plači ogroža podjetje? Lahko zahteva našo zvestobo 'njemu osebno'?" je sindikat napisal na Facebooku.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 30
  • Cefur 12:20 30.december 2023.

    Skorupiran smrdljiv sindikat je sprejel še ne minimalno mesečno plačilo... Zaprite vrata banda pokvarjena privitizirana !

  • Naklonsky 11:35 30.december 2023.

    Firma je v riti, poleg tega jih tepe še visoka zadolženost. Brez veze kritizirati Tuša, ki ima bolj malo vpliva v firmi z 20% lastništva na poslovanje. Za delavce bi bilo najbolje, da si poiščejo nove službe. Povišanje plač bo ...prikaži več prav gotovo vplivalo na vkalkulirane stroške višje marže, s tem pa odhod kupcev h konkurenci. Torej: zaposleni, zapustite firmo! Vaš kapetan Tuš je potapljajočo ladjo že zdavnaj zapustil, ko je večinski delež prodal Aldiju!

  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 11:08 30.december 2023.

    Torej se je Mirkec vseeno usral pred svojimi sužnji! Ampak iz solidarnosti ne bom več hodil v Tuš, ker ne podpiram sužnjelastnika Mirkota.