Slovenija
2 ogledov

'Danes je lep dan'

Igor Bavčar med septembrsko preiskavo. (Foto: Nik Rovan)
1/34
Žurnal24 main
Politične stranke se že odzivajo na prijetje Igorja Bavčarja in Boška Šrota ter kriminalistično preiskavo, ki še vedno poteka. Koalicijski Socialni demokrati, LDS in Zares dogajanja ne kometirajo.
"Pridržanja oziroma postopkov proti g. Bavčarju in g. Šrotu v SD ne komentiramo. Odgovornost pristojnih institucij pa je, da postopke vodijo korektno in v skladu z zakonom," je bil kratek odziv Socialnih demokratov.

Pomembno omogočiti nemoteno delo
"V LDS se vzdržujemo političnih komentarjev konkretnih policijskih postopkov," so zapisali v stranki. Pomembno se jim zdi, da se pristojnim organom omogoči nemoteno delo in da tudi politika s svojimi javnimi izjavami ne izvaja pritiska na njihovo delo.

  "Zavedamo se, da je slovenska javnost zainteresirana za omenjene primere, zato od pristojnih organov pričakujemo, da bodo, v skladu s svojimi pooblastili, javnost o svojem delu celovito obveščali," so še zapisali v LDS.

Komentar odveč
"Vsak komentar politične narave je odveč in bi bil nekorekten. Pristojne institucije naj postopke vodijo v skladu z zakonom,"
je dogajanje v zvezi s prijetjem Igorja Bavčarja in Boška Šrota ter kriminalistično preiskavo komentiral predsednik stranke Zares Gregor Golobič .

 
 

Vsak opravlja svoje delo.

Igor Bavčar ob prijetju

 
"V SLS menimo, da bi se morale te aktivnosti začeti že prej, in upamo, da je to začetek nove in dosledne politike do teh vprašanj. Naj to ne bosta le izjemi, pač pa je treba preiskati in ugotoviti kazensko odgovornost nadzornikov in članov uprav tudi v drugih podjetjih. Prav je, da odgovorni za nastali položaj v posameznih podjetjih kazensko odgovarjajo, če se jim seveda ta odgovornost ugotovi, in mi smo se za to ves čas zavzemali," meni predsednik SLS Radovan Žerjav .


Premoženje za proračunski primanjkljaj
"Danes je lep dan. Tole sem pričakoval, ampak sem se bal, da se nikoli ne bo zgodilo, da so politični prijatelji določenih gospodov premočni, da bi se karkoli sploh lahko zgodilo. Zadeva še ni na sodišču in dokler ne bo na sodišču dokončno urejena, še ne verjamem, da se bo kaj zgodilo. Ampak že to mi je všeč, da so za rešetkami nekateri, ki so včasih druge pošiljali za rešetke," pravi predsednik SNS Zmago Jelinčič in dodaja: "Sodišča so sicer nekompetentna, slaba, in razmišljajo samo o lastnih koristih, tako da dvomim, da kaj bo. Če bi hoteli kaj narediti, bi morala Slovenija poklicati sodnike iz tujine, ki bi bili neobremenjeni, v prvi vrsti pa strokovni, kar večina sodnikov ni."

Jelinčič je dejal, da upa, da se bo boj proti tajkunom nadaljeval, saj da jih je v Sloveniji še veliko. "Če bi imeli sistem, da zaplenimo tem gospodom tisto, kar so si prigoljufali, bi lahko mirno zapolnili proračunski primanjkljaj," pravi Jelinčič.

Prijetje še ne pomeni obsodbe
"Za današnje preiskave in zaslišanja Boška Šrota in Igorja Bavčarja zagotovo obstaja veliko razlogov in pravo vprašanje je, zakaj je do njih prišlo tako pozno. Še večje vprašanje pa je, kdaj bomo dočakali podobne aktivnosti represivnih organov proti drugemu delu tajkunov, na primer proti Jankoviću, Petanu, Peklarju, Musarju, Senici in še mnogim drugim, ki so potopili Muro in številna druga slovenska podjetja," meni predsednik SDS Janez Janša .

Ob tem je izpostavil, da je največja dilema o tem, če sploh in kdaj bo katerikoli od teh primerov dobil sodni epilog. Opozarja, da ob sedanjem stanju slovenskega sodstva še dolgo noben tajkun ne bo pravnomočno obsojen. "Potrebne so korenite spremembe ustave in reforma slovenskega sodstva," dodaja Janša.

Tako kot so različni odzivi strank, se razlikujejo tudi mnenja državljanov ob prijetju Bavčarja in Šrota. Več v videoprispevku.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.