Slovenija
630 ogledov

Danes je to dovoljeno

Slovenija Ljubljana koronavirus covid-19 ulica ljudje Profimedia
V času zaprtja države veljajo strogi omejitveni ukrepi, a sta na velikonočno nedeljo dve izjemi dovoljeni.

Danes bo dovoljeno obiskati bližnje. Med statističnimi regijami lahko prebivalci prehajajo med 5. in 22. uro, če gredo na obisk na zasebne površine. Dovoljeno je zbiranje največ šestih oseb iz največ dveh gospodinjstev, mednje pa se ne štejejo mlajši od 15 let. Verski obredi bodo na veliko noč potekali brez prisotnosti vernikov.

Do vključno 11. aprila veljajo strogi omejitveni ukrepi. Prepovedano je prehajanje med statističnimi regijami, razen ob predložitvi negativnega testa PCR, dokazila o cepljenju ali prebolelosti covida-19. Pri tem velja nekaj izjem, med njimi je tudi prihod na delo.

Omejeno je tudi zbiranje ljudi, izjema so le člani ožjih družinskih članov ali članov skupnega gospodinjstva. Prepovedane so vse prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poroke. Slednje so dovoljene le z dovoljenjem ministra.

Nošenje mask je obvezno tudi na prostem. Do vključno 11. aprila pouk poteka na daljavo, vrtci so zaprti. Omogočeno je varstvo za mlajše otroke staršev, zaposlenih v kritični infrastrukturi, v šolah so tudi otroci s posebnimi potrebami.

Epidemiološke razmere so trenutno najslabše v goriški regiji, ki ji po številu primerov sledi savinjska regija. V petek je bilo opravljenih 4998 testov PCR in 18903 hitri testi. Pozitivnih je bilo 1296 testov, kar pomeni, da je delež pozitivnih 25,9 odstotka. Kot opozarja ekipa Sledilnika, delež pozitivnih testov PCR kaže na slab potek dogajanja. Za primerjavo, prejšnji petek je delež pozitivnih testov PCR znašal 18,5 odstotka.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.