Slovenija
27471 ogledov

Zapora države: Vse to morate od danes upoštevati!

policija nadzor
1/2
Profimedia
To so ukrepi, ki jih boste morali upoštevati v naslednjih dvanajstih dnevih.

Država se zaradi slabe epidemiološke situacije za dvanajst dni med 1. in 11. aprliom zapira. Z izjemo nujnega varstva bodo zaprti tako vrtci kot šole, večina neživilskih trgovin, poziv delodajalecem pa je, da zaposleni, v kolikor je to le mogoče, v teh dneh delajo od doma. 

Epidemiologi upajo, da bomo na ta način uspeli ustaviti strmo rast novih okužb in krivuljo vsaj sploščiti in počasi obrniti navzdol, po napovedih Inštituta Jožef Štefan bi lahko konec junija prišli na približno sto okužb na dan. 

Covdi-19 v Ljubljani Covid-19 Slovenija Visoka rast okužb: Smo na meji za prehod v rdečo fazo!

Nekateri ukrepi veljajo že od 29. marca, nekateri pa stopajo v veljavo danes. Poglejmo, kaj morate o zaprtju države vedeti v naslednjih 12. dneh. 

PREHAJANJE MEJE

Vstop in izstop iz države je dodatno omejen že od 29. marca, ukrepi, ki veljajo sedaj, pa bodo v takšni obliki v veljavi do vključno 12. aprila. 

Slovenije ni mogoče zapustiti za potovanje v državo, ki je na rdečem seznamu, na katerem so vse sosednje države - izjema velja za prebolevnike in cepljene z ustreznim dokazilom ter posebne izjeme. Šolarji in osebe, ki jih prevažajo, izjeme ne morejo uveljavljati, če je šola zaprta oziroma če se šolanje ne izvaja.

Za vstop v Slovenijo pa bo potreben negativni PCR test (opravljen v članici EU ali schengenskega območja) oz. potrdilo o preboleli bolezni ali cepljenju. Brez teh dokazil velja pri vstopu v Slovenijo 10-dnevna karantena, ki je ni več mogoče predčasno prekiniti.

Izjema velja za tranzitne potnike in tovorni promet. 

PREHAJANJE REGIJ in OMEJITEV ZBIRANJA 

Od danes naprej je prepovedano prehajanje med statističnimi regijami, razen ob predložitvi negativnega PCR testa, dokazila o cepljenju ali prebolelosti. 

Izjeme so: 
- prihod in odhod na delo ter opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti
- odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje
- varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oz. zaradi oskrbe ali nege družinskih članov ali če gre za izvajanje starševske skrbi in stikov z otrokom
- dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev ter zdraviliškega zdravljenja
 - dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev
 - dostop do storitev za nujne primere
 - dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih in upravnih organov ter organov pregona, dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami
 - dostop do trgovin ali storitev v drugi statistični regiji, če so bližje prebivališču ali če jih v regiji prebivališča ni

Na velikonočno nedeljo, 4. aprila, od 5. ure do 22. ure, lahko osebe prehajajo med statističnimi regijami brez omejitev, če prehajajo zaradi obiska na zasebnih površinah z največ šestimi osebami iz največ dveh gospodinjstev. V število šest oseb ne štejejo mlajši od 15 let. 

Policijska ura v Ljubljani | Avtor: Profimedia Profimedia

Nuška Čakš Jager Covid-19 Slovenija Ljudje nočejo več povedati, kje so se okužili. To je verjeten razlog!

S 1. aprilom je prepovedano tudi zbiranje ljudi, z izjemo ožjih družinskih članov ali članov skupnega gospodinjstva. Prepovedane so vse prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poroke (z dovoljenjem ministra je sklenitev zakonskih in partnerskih zvez dovoljena). 
Omejitev gibanja v nočnem času po vsej državi še vedno velja med 22. in 5. uro.

NOŠENJE MASK

S 1. aprilom se znova uvaja nošenje mask na javnih prostorih, in sicer tudi na prostem, izjema pa je rekreacija v naravi. "

Morda velja opozoriti, da je maska obvezna tudi pri kolesarjenju na odprtih javnih krajih oz. prostorih, v kolikor ne gre za izvajanje individualne športne aktivnosti na zelenih površinah. "Uporaba zaščitne maske je obvezna tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih," je zapisano v odloku. "Ne glede na prejšnji stavek nošenje zaščitne maske ni potrebno pri individualni športni aktivnosti na zelenih površinah, če je mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj 1,5 metra, oziroma če gre za športno aktivnost na zelenih površinah članov istega gospodinjstva. Ne glede na prejšnji člen uporaba zaščitne maske ni obvezna v osebnih vozilih, če je v vozilu ena oseba ali več članov istega gospodinjstva."

ŠOLSTVO IN VRTCI 

Od 1. do vključno 11. aprila bo pouk potekal na daljavo, vrtci bodo zaprti. Vrtci in prvo triletje osnovnih šol bodo kljub temu zagotavljali nujno varstvo (za otroke staršev, zaposlenih v kritični infrastrukturi), v šolah bodo tudi otroci s posebnimi potrebami.

ŠPORT IN REKREACIJA 

Treningi so od 1. do vključno 11. aprila dovoljeni vrhunskim športnikom olimpijskega, mednarodnega in svetovnega razreda ter športnikom v starostnih kategorijah kadeti in mladinci, ki so člani državnih reprezentanc. 

Policijska ura v Ljubljani | Avtor: Profimedia Profimedia

V kolektivnih in individualnih športih je dovoljeno izvajanje velikih mednarodnih športnih prireditev, kot so evropsko in svetovno prvenstvo ter svetovni pokal. Za športnike, ki jim je dovoljeno tekmovati, je dovoljena tudi športna vadba. 

Posameznik, ožji družinski člani ali osebe iz skupnega gospodinjstva lahko ob ohranjanju ustrezne razdalje v regiji prebivališča izvajajo športno-rekreacijsko dejavnost.

GOSTINSKA DEJAVNOST 

Brez pogoja testiranja za zaposlene je mogoče od 1. do vključno 11. aprila ponujati osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji med 5. in 22. uro. 

Covdi-19 v Ljubljani Covid-19 Slovenija Stanje po regijah: V dveh regijah se stanje hitro slabša

Konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno. Dovoljeno je opravljanje dejavnosti priprave jedi in pijač v primeru dostave ter opravljanje dejavnosti priprave in strežbe jedi ter pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance.

TRGOVINE IN OSTALE DEJAVNOSTI

Od 1. do vključno 11. aprila je prepovedano ponujati in prodajati blago in storitve potrošnikom. Pri tem velja nekaj izjem. Brez pogoja testiranja za zaposlene lahko dejavnosti opravljajo: 
- lekarne, 
- bencinski servisi
- finančne storitve 
- pošta 
- dostavne službe 
- dimnikarske storitve (ob navzočnosti le enega izvajalca v prostoru oz. enega izvajalca in uporabnika male kurilne naprave, prostor pa je mogoče prezračiti) 
- storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice, delavnice za popravilo koles)
- gradbena dela v/na nenaseljenih gradbiščih, hišah, stanovanjih brez stika s potrošniki ali na prostem 
- osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih 
- druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja

Covdi-19 v Ljubljani | Avtor: Profimedia Profimedia

Ob testiranju zaposlenih enkrat tedensko lahko dejavnosti opravljajo:
- prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje (prodaja oblačil in obutve v teh prodajalnah ni dovoljena)
- prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki
- vrtnarije, drevesnice, cvetličarne in program vrt in kmetijstvo v prodajalnah
- kmetijske prodajalne
- tržnice (brez prodaje oblačil in obutve)
- prodajalne s tehničnim blagom
- trafike in kioski
- individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja ponudba ter prodaja blaga in storitev, je omejeno na 30 m2 na posamezno stranko ali na 1 stranko, če je prostor manjši od 30 m2. Trgovski centri morajo imeti ločen vhod in izhod za stranke.

KULTURA IN ZABAVA 

S 1. aprilom se zapirajo galerije, muzeji, knjižnice, arhivi in ograjeni parki, začasno se prepovejo kulturne in kinematografske storitve vsem uporabnikom. Zapirajo se vsi verski objekti. Bogoslužja, verski obredi in druge verske prakse se bodo izvajali brez navzočnosti vernikov, tudi v času velikonočnih praznikov. Edina verska aktivnost, ki se ohranja, je neposredna duhovna oskrba ljudi v stiski. 

SMUČIŠČA

Žičniške naprave in nihalke med 1. in vključno 11. aprilom ne bodo delovale, s tem pa se zapirajo tudi smučišča. 

Policijska ura v Ljubljani | Avtor: Profimedia Profimedia

JAVNI PROMET 

Javni potniški promet bo od 1. do vključno 11. aprila deloval po počitniških voznih redih. Vozniki v javnem potniškem prometu, spremljevalno osebje v železniškem prometu in taksisti se bodo morali najmanj enkrat tedensko testirati na okužbo z novim koronavirusom. Izjema so cepljeni ali tisti, ki so covid-19 preboleli.

Šole vožnje ne bodo smele delovati, prav tako bo prepovedano izvajanje pripadajočih izobraževanj. Začasno bosta onemogočena tudi opravljanje tehničnih pregledov in delovanje tahografskih delavnic. Vozniška in prometna dovoljenja, ki potečejo v tem obdobju, bodo podaljšana do 9. maja. Prepovedano bo tudi opravljanje letov splošnega letalstva z nekaj izjemami. 

DRUGO

V državni upravi bo na delovnih mestih največ petina uslužbencev. Javnim uslužbencem, ki ne morejo delati od doma, priporočajo koriščenje dopusta ali ur, sicer pa zanje predlagajo napotitev na čakanje na delo. Državna uprava bo v tem obdobju izvajala le nujne naloge.

V večstanovanjskih stavbah je še naprej obvezna namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 24
  • rd2dmk2 09:33 01.april 2021.

    kolesariš lahko, smučaš pa ne. v šolo ne smeš pa so šolarji morali imet masko gor, v štacune pa lahk. greš lahko s kolesom po kavo in pico, da bi pa to na terasi popil pa ne. pa še ko ...prikaži več kolesariš je varinta da ne nosiš maske in loviš bacile te in one kot sinji kit plankton, ker verjetno nisi prav top kondiciji , pa dihaš na škrge. zdej grem pa mal za dušo naredit in grem poslušat don mentony bend in tisto njihovo nikol si ne bom odpustu.. pa lep dan vam želim. jutri pa iztok Mlakar.

  • munja 09:23 01.april 2021.

    Tegale zaprtja države pa res več ne razumem. Edino, če je pol novic v medijih prvoaprilska šala.

  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 09:22 01.april 2021.

    Nošenje maske zunaj, ko okrog tebe ni ljudi v krogu 100 metrov, je tako j*banje v glavo, da bi človek vzel kar 3 motorke.#MotorkaRevolucija