Slovenija
39 ogledov

"Danes je žalosten dan za socialno državo“

Goran Lukić Nik Rovan
Nova socialna zakonodaja je posegla v načelo solidarnosti in na nekaterih segmentih znižala standard socialne države, je dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič.

Na današnji novinarski konferenci so predstavniki ZSSS podali prvi odziv na oceno učinkov izvajanja nove socialne zakonodaje, in sicer na podlagi študije Inštituta RS za socialno varstvo.
Ugotovitve študije ZSSS niso presenetile, je povedal Semolič in pojasnil, da na negativne učinke nove zakonodaje opozarjajo že tri leta. Kot je še dodal, bodo predlagali, da tema "nemudoma pride na sejo Ekonomsko-socialnega sveta" z namenom, da pride do nekaterih nujnih sistemskih sprememb na tem področju.

Obseg sredstev manjši za okoli 102,6 milijona

"Glede na podatke iz študije lahko rečem, da je  danes slab, žalosten dan za socialno državo," pa je uvodoma dejal izvršni sekretar pri ZSSS Goran Lukič. Kot je pojasnil, študija govori o primerjavi med letoma 2011 in 2012 za število prejemnikov ter obseg višine sredstev, ki so na razpolago za izvajanje določenih programov.

Tako se je po študiji sodeč obseg sredstev v primerjavi z letom 2011 lani znižal za okoli 102,6 milijona evrov. Najbolj se je znižal obseg sredstev pri otroških dodatkih, in sicer za okoli 64,3 milijona evrov, varstveni dodatek pa za dobrih 35 milijonov evrov glede na mesečno povprečje. Obseg sredstev se je povišal le pri državnih štipendijah, in sicer za nekaj več kot 3,5 milijona evrov.

Otroški dodatek je decembra 2011 prejemalo 296.077 upravičencev, medtem ko jih je bilo do otroškega dodatka novembra 2012 upravičenih 267.872. Zelo se je znižalo tudi število prejemnikov varstvenega dodatka (iz 46.746 leta 2011 na 13.016 leta 2012) in državnih štipendij (iz 41.582 leta 2011 na 28.858 leta 2012).

Vladi treba dati jasen signal

Po besedah Lukiča izstopa tudi podatek, da je primerjava odobrenih pravic do redne socialne pomoči pokazala, da je bilo zaradi uvedbe nove socialne zakonodaje odobrenih 10 odstotkov manj pravic. Zaradi upoštevanja otroškega dodatka v izračun za denarno socialno pomoč pa se je ta znižala slabim 13 odstotkom enostarševskih družin in dobrim 35 odstotkom velikih družin.

Pri varstvenem dodatku je študija pokazala še, da je bilo skupaj 17.037 prejemnikov, ki starostnemu pogoju - 63 let za ženske in 65 let za moške - po novi zakonodaji ne zadostijo več. Če k temu prištejemo še ljudi, ki si zaradi "zastraševalne kampanje niso upali uveljaviti varstvenega dodatka, pridemo na več kot dvotretjinsko znižanje upravičencev", je povedal Lukič.
Ob tem je poudaril, da je zdaj pomembno predvsem "dati jasen signal" vladi in ministrstvu, da ni dovolj zgolj neko površinsko spoprijemanje s to študijo, saj študija daje tudi konkretne predloge, denimo dvig minimalnega osebnega dohodka na sprejemljivo življenjsko raven.

Komentarjev 3
  • allstarr111 15:04 29.marec 2013.

    Mislim da je čas da se ustanovijo novi sindikati, ker tale stara garda je tko že zdavnaj za v penzijo zrela ampak še vedno vztraja.Semolič se je oglasil šele danes, madona kje je bil cel mesec ? Verjetno ...prikaži večo si je po napornih decemberskih demonstracijah vzel kak mesec frej in jo podurhal v toplice pa mal na Avstrijska smučišča, zdej je spočit in je malo zajavkal pač reda radi.

  • Tupamaros 14:26 29.marec 2013.

    Socialne pravice so diametralno odvisne od možnosti proračuna. Za enkrat še imamo suvereno in samostojno državo. Ker ne znamo izvajati samostojnosti bomo s prihodom "trojke" morali pridno izvajati varčevalne ukrepe po njihovi direktivi (Ciper Grčija, Irska Portugal.....). Posojilodajalce ne zanima ...prikaži več kdo in kaj so premier,sindikati, sociala civilna iniciativa. Njih zanima le vračilo dolga. Z ukinitvijo prejšnje in ustoličenjem nove vlade smo s prekinitvijo nujnih ukrepov vse začasno pometli pod preprogo. Vse kaže, da preproga ni dovolj da bi prepričali ECB, MDS in EU komisijo. Floskule sedanje oblasti so le zavajanje sebe in že ostriženih ovc. Ti grdi Janša ti., ki si podajal realno sliko posledic ne izvajanja ukrepov.LPTupamaros

  • Merkava4 14:12 29.marec 2013.

    Duško Semolič??? Nobenih mož v pajkicah, nobenih referendumov, aja, pomisliš na svojih 5 jurjev pa se usedeš v kot, da napad mine...Pa še iz Murgel ne pride noben ukaz...Beda!