Slovenija
400 ogledov

Danes ključna glasovanja, kakšen bo epilog sredine drame?

Poslanci dvigujejo roke Zajem zaslona/TVSLO3
Bodo poslanci o dopolnilu SDS in NSi, ki je bil v sredo sprejet, danes glasovali še enkrat?

Poslanci državnega zbora danes nadaljujejo v sredo prekinjeno sejo, ko je je prišlo do zapleta pri glasovanju dopolnila SDS in NSi, ki predvideva uskladitev socialnih transferjev z inflacijo v celoti. 

Amandma je bil s 34 glasovi za in 28 proti potrjen. Prisotnih je bilo 64 poslancev. Največja parlamentarna stranka Svoboda je nato zahtevala premor ter pregled glasovalnih naprav. Zahtevali so tudi forenzično preiskavo, saj sumijo, da je prišlo do tehnične napake. 

Poslanka Levice Nataša Sukič je priznala, da je kartico potegnila iz glasovalne naprave, kar naj bi storilo več poslancev Levice, kjer so se odločili, da se glasovanja vzdržijo, Miha Kordiš pa je novelo SDS in NSi podprl.  Vzdržali naj bi se tudi nekateri poslanci SD, glede na zapis na spletni strani DZ, prav tako ni glasovalo več poslancev Svobode, a so slednji po glasovanju v sredo trdili, da so pritisnili tipko proti, medtem ko so v sistemu zabeleženi kot odsotni ali vzdržani. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je zato sejo večkrat prekinila, vmes so preverili glasovalne naprave, se pogovorili s tehničnimi službami in opravili posvet vodij poslanskih skupin. Nazadnje se je odločila sejo prekiniti.

Pregled glasovalnih naprav ni pokazal tehnične napake. Ugotavljanje napak s pomočjo kamer ni bilo možno. V SDS medtem menijo, da je sistem deloval pravilno in da bi z razveljavitvijo glasovanja pod vprašaj postavili vsa glasovanja doslej.
 

Vprašanja premierju, ki je na bolniški

Današnja seja se bo začela s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Robertu Goloba, ki pa je po operaciji kile še v bolniškem staležu. Poslovnik DZ v takšnih primerih predvideva pisni odgovor najpozneje v 30 dneh. Če bodo poslanci vztrajali pri ustnem odgovoru, pa bo premier na vprašanja odgovarjal na naslednji seji DZ.

Sledila bo obravnava predloga novele zakona o štipendiranju, ki posamezniku omogoča prejemanje državne in Zoisove štipendije hkrati. Obravnavali bodo tudi predlog pokojninske novele, ki izboljšuje položaj invalidsko upokojenih in vdov oz. vdovcev. DZ se bo seznanil tudi z vmesnim poročilom preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja strank. Preiskovalno komisijo je doslej vodila Mojca Šetinc Pašek, ki jo je vrh Svobode izključil iz stranke. 

Sledila bodo v sredo še neopravljena glasovanja, med drugim o statusnem preoblikovanju Vzajemne in glasovanja predvidena za četrtek. Kakšna bo usoda dopolnila o uskladitvi socialnih transferjev, še ni jasno. Prav tako ne, kako bo potekalo nadaljnje glasovanje o zakonu o izvrševanju proračuna. Dogovor bodo vodje poslanskih skupin poskušali doseči danes, o tem so sicer govorili že na včerajšnjem sestanku. 

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 09:41 24.november 2023.

    Amandma je bil s 34 glasovi za in 28 proti potrjen. Prisotnih je bilo 64.... in kje je ostala tretjina ?