Slovenija
16 ogledov

Danes največ 30 stopinj Celzija

Toča
1/6
Bralec David
Včerajšnje popoldansko in nočno deževje prineslo osvežitev. Danes se bodo temepretaure povzpele največ do 30 stopinj Celzija. Toča uničevala poljščine.

Kot napoveduje Agencija RS za okolje bodo krajevne padavine in nevihte povsod ponehale že dopoldan. Najprej se bo začelo jasniti na zahodu, veter bo slabel.

Na Primorskem se bo živo srebro povzpelo do  30 stopinj Celzija, drugod po državi do največ od 22 do 26 stopinj, kar je precej manj glede na rekordne temperature, ki smo jih beležili pretekli teden. 

Jutri bo še pretežno jasno, temperature se bodo še povzpele za nekaj stopinj.  Tudi v ponedeljek bo še jasni, v torek pa se nam že obetajo padavine, ki se bodo v noči na sredo razširile nad vso državo.

Škoda na poljščinah

Sinočnja neurja so s seboj prinesla tudi precej težav.

Sinočnja neurja so s seboj prinesla tudi precej preglavic. Neurja so se popoldan od osrednje Slovenije začela pomikati proti severovzhodu. V več krajih je padala toča. Po podatkih Uprave RS za reševanje in zaščito je z Dolenjske poročajo, da je toča pustila kar nekaj škode na poljščinah, vendar natančnih informacij še ni.

Bralka iz Ambrusa nam je povedala, da jim je včerajšnja toča uničila prav vse. "Padala je toča, premera od dva do tri centimetre. Stolkla je prav vse, paradižnik, paprika, vse je šlo. Toliko urejamo in skrbimo, zdaj pa ni ostalo nič," je dejala.  

Težave so povzročale strele, ki so zanetile požare – v Zvodnem je tako zagorelo drevo, v Obrežju pri Zidanem mostu je zaradi udara strele gorela podrast.

Strele so udarjale tudi v drogove električne napeljave, v naselju Razvanje pa v transformatorsko postajo.  Prihajalo je do izpadov oskrbe z električno energijo.

Gasilci so imeli veliko dela tudi s črpanjem meteorne vode. Veter pa je podiral drevesa in odkrival strehe.

 
Komentarjev 3
  • Oxxo 13:43 10.avgust 2013.

    To drži, da je bil center na Hrvaškem... a tudi pri nas ni bilo tako "blago", kot so na ARSO napovedovali... in so ko je bilo že navadnim smrtnikom jasno dvignili stopnjo nevarnosti.Vse se ne da krit pod streho... ...prikaži več - kaj več pa verjetno že, kot se pa je - če bi opozorili prej.

  • KOJAK 13:24 10.avgust 2013.

    Dejansko je nas ta val neviht in toče le oplazil. Zagreb in okolica pa je res preživljal hudo uro.

  • Oxxo 11:30 10.avgust 2013.

    Na Hrvaškem so opozorila dali že dan prej. Pri nas pa je ARSO napovedoval, da ni pričakovati oz. da je verjetnost za točo majhna... "Zbudili so se šele dopoldan"...ssRes znajo "dobro" in "pravočasno" napovedati...