Slovenija
3044 ogledov

Danes se obeta zelo pomembna seja vlade

Robert Golob Profimedia
Vlada bo na današnji seji med drugim odločala o predlogu zakona o interventnih ukrepih v vzgoji in izobraževanju, s katerim želijo preprečiti zvišanje cen šolskih malic. Ministri bi se lahko posvetili tudi predlogu sprememb zakona o dohodnini ter še treh davčnih zakonov, ki so jih z namenom pomoči najranljivejšim začeli pripravljati sredi poletja.

Predlog zakona o interventnih ukrepih v vzgoji in izobraževanju predvideva, da bi cena šolske malice in oskrbnin v dijaških domovih ne glede na dvig stroškov za uporabnike ostale na ravni lanske. Razliko v ceni pa bi pokrili iz državnega proračuna.

Osnovni cilj zakona je omiliti posledice, ki so nastale zaradi podražitve cen nastanitve, prehrambnih izdelkov in stroškov, povezanih s prehrano pri izračunu cene oskrbnine v dijaških domovih in cene malice učencev in dijakov, piše v gradivu.

Vlada bi se lahko na današnji seji lotila tudi obravnave predlaganih sprememb zakona o dohodnini ter še treh davčnih zakonov, ki so jih z namenom pomoči najranljivejšim in administrativnih poenostavitev začeli pripravljati sredi poletja.

Predloge novel zakonov o dohodnini, o trošarinah, o davčnem postopku in o finančni upravi je finančni minister Klemen Boštjančič predstavil 1. avgusta. Med drugim je napovedal zvišanje splošne olajšave pri dohodnini le še leta 2023 ter vrnitev obdavčitve najvišjih plač in najemnin na ravni izpred znižanja v začetku tega leta.

Novost je posebna olajšava za mlade, meja skupnega dohodka, do katere se zavezancu za dohodnino prizna tudi dodatna splošna olajšava, pa naj bi se zvišala.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • jakec1575 10:02 22.september 2022.

    Vsec mi je nacin vladanja, brez evforije in blatenja na tviterju. Seveda eni ne zmorejo brez dnevne doze zagrenjenosti, greznice. A kaj cmo. Tudi taki morajo zivet