Slovenija
303 ogledov

Danes se sprošča še ta ukrep

Profimedia
V šolah po novem brez zaščitnih mask

Po zimskih počitnicah se danes v šolske klopi vračajo tudi učenci in dijaki vzhodne Slovenije. Pouk za vse šolarje in učitelje bo od danes naprej potekal brez zaščitnih mask.

Ob izboljšanju epidemičnih razmer je vlada namreč skladno s stališčem svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje odločila, da zaščitne maske za učence, dijake, študente in učitelje od danes ne bodo več obvezne.

Maske pa morajo še vedno nositi dijaki, študenti in učitelji, ki so vključeni v izobraževalni proces pri izvajalcu, denimo v primeru udeležbe na klinični praksi ali vajah, je v četrtek na novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar.

Že pred tem je vlada z 21. februarjem odpravila obvezno samotestiranje na novi koronavirus v šolah. Ob tej spremembi so se vsi učenci, ki so se zaradi odklanjanja samotestiranja izobraževali na daljavo, vrnili v šole.

Vlada RS Janez Poklukar covid-19 Slovenija Končno smo dočakali tudi sprostitev tega ukrepa

V četrtek sprejeti odlok ob tem tudi natančno določa način izpolnjevanja pogoja PCT, ki ga je vlada v večini dejavnosti ukinila, še vedno pa je obvezen pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti in socialno-varstvenih storitev, pa tudi v zaporih in prevzgojnih domovih.

Testiranje s hitrimi testi za izpolnjevanje pogoja PCT v omenjenih dejavnostih je tako krito iz državnega proračuna. Če pa izvajalec testiranje obiskovalcev nadomesti s samotestiranjem, pa sredstva za samotestiranje zagotovi sam.

V navedenih institucijah pa pogoja PCT ni treba izpolnjevati pri zagotavljanju javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujnih zdravstvenih storitev, nujnih postopkov socialne in družinske problematike, zaščite in reševanja ter individualne verske duhovne oskrbe.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • bobubob 15:48 08.marec 2022.

    Naj se vidi, kdo ima tule oblast. Do volitev nas bo PV, brezkompromisni borec proti kovidu in za krizno odpornost EU, mask odrešil, hvaležni narod pa mu bo omogočil, da nas ja(n)še še naprej..... No, tudi opozicija, ki je v ...prikaži večv cepilni evforiji pozabila biti opozicija - ni prav nič boljša. Vse za judežev denar iz gnile EU. Jeseni pa spet 'cepljenja' po vaseh, nagobčniki, kontrola cepilnih statusov, šintarji pa bodo spet lovili necepljene...kar je včasih veljalo za pse, danes velja za ljudi....