Slovenija
84 ogledov

Danes se začenjajo zimske razprodaje

Razprodaje Anže Petkovšek
Koliko časa bodo trajale, določi vsak trgovec sam, ne smejo pa trajati dlje kot 60 dni.

"Glede na izkušnje iz preteklih let ocenjujemo, da bodo cene izdelkov, ki bodo na razprodaji, v obdobju trajanja razprodaje znižane najmanj za 30 odstotkov, v primeru priznanih blagovnih znamk ter izdelkov višjega cenovnega razreda pa tudi do 50 ali 60 odstotkov," so sporočili iz Trgovinske zbornice Slovenije.

Mnogi trgovci nimajo razprodaje, ampak akcijo

Na zbornici sicer opažajo, da se precej trgovcev v tem času ne odloči za razprodajo, ampak za drugačne, načine pospeševanja prodaje, na primer akcije, oznake ugodno, različne popuste, znižanja in podobno, saj je pri razprodaji treba spoštovati kar nekaj pravil, medtem ko lahko akcije oblikujejo po svoje.

Trgovci kljub temu ugotavljajo, da so razprodaje dobro obiskane, saj pričakujejo višje popuste predvsem pri dražjih izdelkih, na primer plaščih, bundah ali zimski obutvi, ki jo kupijo tudi za več sezon. Praviloma je dodatno znižana tudi športna oprema: smučarska obutev, smučarske bunde in kombinezoni, vetrovke, kape, rokavice, nogavice …

Za izdelke, kupljene na razprodaji, veljajo enaki predpisi kot sicer. Če ima izdelek stvarno napako (če na primer ne deluje zadrga na jopici), ga lahko zamenjate. Ni pa zakonska pravica potrošnika, da bi lahko zamenjal brezhiben izdelek, lahko pa to možnost trgovci ponudijo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • dragec 10:07 04.januar 2016.

    neumno, zdaj, ko se je ljudstvo izčrpalo v času praznikov ????