Slovenija
43 ogledov

Danes slovo od Franceta Bučarja

France bučar ČB Žurnal24 main
Dopoldne žalna seja v parlamentu, popoldan pogreb z vojaškimi častmi.

V DZ bo danes dopoldne potekala žalna seja v spomin na v torek umrlega predsednika prve demokratično izvoljene slovenske skupščine Franceta Bučarja, popoldne pa se bodo od njega poslovili na pokopališču v Bohinjski Bistrici. V DZ bo imel nagovor njegov predsednik Milan Brglez, na pogrebu z vojaškimi častmi pa predsednik republike Borut Pahor.

Bučar, ki je veljal za starosto slovenske politike in je leta 1992 prejel tudi zlati častni znak svobode RS, je umrl v 93. letu starosti. Številni so ob tem izpostavili njegov izjemen prispevek k suverenosti Slovenije ter pomen njegove kritične misli za politiko in družbo.

Sicer je bil Bučar od vsega začetka med ključnimi ljudmi, ki so si prizadevali za samostojno Slovenijo. V znameniti 57. številki Nove revije leta 1987 je objavil svoj prispevek za slovenski nacionalni program, kasneje pa je bil pomemben svetovalec odbora za človekove pravice, zametka leta 1989 ustanovljene prodemokratične koalicije strank Demos.

Leta 1990 je bil Bučar na prvih demokratičnih volitvah v Sloveniji izvoljen v slovensko skupščino in bil nato izbran za njenega predsednika. Na čelu skupščine je bil tudi med osamosvojitveno vojno in vse do leta 1992.

Čeprav se je leta 1996 uradno upokojil, je ostal aktiven v političnem življenju in se je javno odzival na aktualne razmere v državi ter poteze slovenske politike, večkrat tudi kritično.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Dejan Kunstejl 14:29 23.oktober 2015.

    No, še eno dejanje velikega "državnotvornika" ki ga nihče ne pove - Bučar je tudi zbiral zlato, zlate zobe, osebne predmete, in ostalo nakradeno robo od tistih, ki so morali v maju 1945 končat v jamah....Ta "državotvornik" je ...prikaži več pa vse zbiral v kovček, in nosil na "štab" osvoboditeljev....Upam, da se bo cvrl v peklu izdajalec rdeči.

  • marabunta 09:51 23.oktober 2015.

    money rules

  • Aquila68 08:38 23.oktober 2015.

    Se vam zdi primerno, da se na članku, ki govori o pogrebu enega od tistih, ki je postavil temelje tej državi in torej tudi pogoje, da vi sploh lahko obstajate in delujete, preden lahko vidiš članek najprej zavrti reklama?Pojem ...prikaži več pieteta in spoštovanje sta očitno Žurnalu tuja?