Slovenija
25753 ogledov

Danes spet drugačna pravila, to morate vedeti

Hrvaška, Covid-19, Zagreb Epa Hrvaška, Covid-19, Zagreb
Tako kot na 24. in 25. decembra tudi danes in jutri veljajo nekatere izjeme od ustaljenih pravil. Pripravili smo nekaj vprašanj in odgovorov.

Kaj je danes drugače kot sicer?

Od 12. ure pa jutri do 20. ure lahko za namen zasebnega obiska prehajate občinske in regijske meje. Prav tako je na zasebnih površinah začasno dovoljeno druženje do šest oseb iz največ dveh gospodinjstev, otroci, mlajši od od 15 let ne štejejo v kvoto.

Kaj to pomeni v praksi?

Danes od 12. ure dalje ste lahko v drugi regiji na obisku, a se morate domov vrniti najkasneje do devetih zvečer, sicer morate tam prespati.

Če se boste na obisk odpravili jutri, na pot ne smete prej kot ob šestih zjutraj.

Jutri morate biti v svoji občini najkasneje ob osmih zvečer in najkasneje ob devetih doma, saj se uveljavi policijska ura.

Grem lahko zvečer v mesto gledat lučke ali silvestrovat na prostem ob ohranjanju razdalje do drugih?

Lučke si gredo lahko v mesto ogledat le člani istega gospodinjstva, ki prebivajo v tej občini, vrniti pa se morajo pred 21. uro. Silvestrovanje na prostem odpade, saj je v veljavi prepoved zbiranja na javnih krajih, poleg tega pa je tudi danes in jutri v veljavi policijska ura, ki od devetih zvečer do šestih zjutraj prepoveduje zbiranje in gibanje na javnih krajih.

Ali grem lahko prvega na izlet na Bled?

Ne, razen če ste iz občine Bled ali pogojno iz Gorenjske statistične regije. Izjema, ki danes in jutri dovoljuje prehod občinskih in regijskih meja, je namreč namenjena izključno obiskom na zasebnih površinah, ne pa sprehajanju po javnih površinah.

Za prebivalce Gorenjske statistične regije pa glede Bleda velja sledeča izjema. Čez občinsko mejo lahko pridejo "za namen izvajanja individualnih športnih aktivnosti ali gibanja v naravnem okolju izven naselij". Gibanje v naselju je torej prepovedano, lahko pa se gibljejo izven naselja. Izjema velja za posameznika ali osebe iz skupnega gospodinjstva. 

Nameščeno imam aplikacijo Ostani zdrav. Grem lahko kadarkoli v drugo občino?

Ne, te izjeme že kakšen teden ni več. Lahko pa greste sami s člani vašega gospodinjstva v drugo občino v vaši regiji z namenom "izvajanja individualnih športnih aktivnosti ali gibanja v naravnem okolju izven naselij". V veljavi so sicer tudi druge izjeme, na primer prihod na delo, obisk zdravnika in podobno.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11