Slovenija
30 ogledov

Danes splošna stavka v energetiki

električarja Shutterstock
Najprej dveurni zbori delavcev, ki bodo stavko po potrebi stopnjevali. Stavka je uperjena proti vladi, ki jo ocenjuje kot neupravičeno. Da je povsem nepotrebna, se strinjajo tudi vodstva elektroenergetskih družb.

Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije je na vlado posredoval dve stavkovni zahtevi: da oblikuje in sprejme odločitev o prestrukturiranju in organiziranju slovenskega elektrogospodarstva ter da se do sprejetja zahtevanega dokumenta v elektrogospodarstvu ustavijo vse enostranske aktivnosti na področju odpuščanja pod pretvezo domnevnih racionalizacij in optimizacij.

Kot ugotavljajo v sindikatu, se s to panogo nihče ne ukvarja resno, država nima jasne slike, kaj bi z energetiko počela. Sindikat se boji, da bi energetske družbe prišle v last tujcev, pogreša tudi racionalno organiziranost elektrodistribucije.

Stavka se bo skladno s terminskim načrtom začela z zbori delavcev v družbah, kjer so se stavki pridružili. Zbori se bodo začeli ob 8. uri in končali ob 10. uri. Stavkovne aktivnosti pa se bodo do 21. aprila, ko naj bi se stavka končala, stopnjevale.

PREBERITE TUDI:

Terminski načrt stavke

V četrtek, 7. aprila, bodo v proizvodnih družbah - Dravskih elektrarnah, Soških elektrarnah in Termoelektrani Šoštanj (Teš) - med 8. in 10. uro omejevali proizvodnjo, v ostalih družbah - med drugim v elektrodistribucijah, Elesu, Plinarni Maribor, trboveljski termoelektrarni in Energetiki Ljubljana - pa je v tem času predvidena le prekinitev dela.

To se bo v enakem časovnem razponu ponovilo še 12. in 14. aprila. Enake dejavnosti bodo 18. aprila potekale med 8. in 12. uro, 21. aprila pa se bodo podaljšale še za dve uri, torej bodo potekale med 8. in 14. uro.

Komentarjev 5
  • BojanBojan 21:47 04.april 2016.

    "Kot ugotavljajo v sindikatu, se s to panogo nihče ne ukvarja resno, država nima jasne slike, kaj bi z energetiko počela. "No, sami s sabo se zelo resno ukvarjajo! 1700€ regresa, položnice razdeljene na tretjine, od katerih je ...prikaži več elektrika samo 33%. Ostalo so razne izmišljene postavke, kot so omrežnina, obračunska moč, VT, MT, omrežnina za prenosno omrežje, distribucijsko omrežje, prispevki za EnU, DelOp,...in nekaj malega celo elektrike!Za po pi zdit! In če ne plačaš, odklop in kopica stroškov s plačili in ponovnim priklopom!In potem stavkajo! Ko zagledam štromarja, se za denarnico primem!REs, oni so potrebni stavke! Kvazi državni uslužbenci, kvazi privat sektor, a za elektriko in omrežje niso naredili nič! Vse so podedovali iz socializma! Plačujemo pa vsi...Žalost....

  • nostradamus 12:39 04.april 2016.

    ne stavkajo revezi ki imajo 600eur place regrese pa lahko sanjajo tole je povsem zgreseno

  • crvit 11:13 04.april 2016.

    Ja gospoda ima previsoke plače in take regrese da te glava peče pa hočejo še več nastradali bomo samo mali odjemalci gospoda v parlamentu pa ne ker nimate jajc da bi jim vzeli elektriko.