Slovenija
1351 ogledov

Danes težko pričakovana predstavitev zakonov, a minister ima nujne obveznosti

Danijel Bešič Loredan Vlada RS
Pri reformi zdravstva se zapleta.

Ministrstvu za zdravje, ki ga vodi Danijel Bešič Loredan, je za danes napovedalo predstavitev prvih dveh zakonov zdravstvene reforme, zakona o zdravstvenem informacijskem sistemu in zakona za strukturno prenovo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Po tem, ko so včeraj dopoldne poslali vabilo na novinarsko konferenco, so jo popoldne odpovedali, češ, da ima minister neodložljive obveznosti. 
Danes smo nato prejeli novo vabilo na novinarsko konferenco ministra Loredana, a na drugo temo. 

Predloga obeh zakonov bi moral prejšnji petek obravnavati Ekonomsko-socialni svet (ESS), a so socialni partnerji prejeli samo predlog zakona o zdravstvenem informacijskem sistemu, izhodišča glede strukturne prenove ZZZS pa ne. 
Zato so predstavniki sindikatov in delodajalcev predlagali spremembo le  obravnavo predloga zakona o digitalizaciji, vladna stran pa je vztrajala pri obravnavi obeh predlogov hkrati.

Zakon o strukturnih spremembah ZZZS je po koalicijski časovnici prvi korak zdravstvene reforme. Predlog bi moral biti pripravljen že do sredine marca.

Ministrstvo za zdravje je novinarsko konferenco odpovedalo med včerajšnjo sejo Strateškega sveta za zdravstvo, ki ga vodi Erik Brecelj. Strateški svet je ministrova izhodišča za prenovo ZZZS obravnaval večkrat, državna sekretarja na ministrstvu Tjaša Vidic in Tadej Ostrc sta prejšnji teden članom sveta sporočila, da bo Bešič Loredan odstopil skupaj s celotno svojo ekipo, če se ne bodo uskladili.

Medtem, ko je Bešič Loredan to zanikal, je Erik Brecelj potrdil, da sta sekretarja res prenesla tako sporočilo. Brecelj je za N1 povedal, da je način upravljanja ZZZS, ki ga želi z zakonom nasloviti minister, pomembno vprašanje za politiko, medtem ko je za strateški svet ključno vprašanje to, kako bo ZZZS po novem deloval v korist pacientov. "Do tega pa še nismo niti prišli," je povedal Brecelj.

Brecelj je povedal še, da se je strateški svet z ministrom o prenovi upravljanja ZZZS uskladil že prejšnji teden, a okoliščine kažejo, da je tema ostala odprta. Predloga zakona namreč še niso poslali socialnim partnerjem, čeprav je premier Golob napovedal, da bo vlada to storila že prejšnji petek.

 

 

Komentarjev 1
  • Ender3 13:21 31.marec 2023.

    Nora24tv že napoveduje Lorenakov odstop. Oni imajo insajderske informacije kot je to pri njih v navadi..Kar ne uspe njim pa, opravi Erika v oddaji Tarča..