Slovenija
2002 ogledov

Danes znana odločitev o možnosti umetne oploditve samskih žensk

dojenček Pixabay
Ustavno sodišče danes obravnava zahtevo zagovornika glede ustavnosti zakonske ureditve, ki oploditev z biomedicinsko pomočjo omogoča le ženskam v heteroseksualni zvezi.

Zakonodaja je do dela žensk, ki so samske, razvezane, ovdovele ali pa živijo v druge vrste partnerstvu oziroma življenjski skupnosti, diskriminatorna, saj jim ne omogoča postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo, ugotavljajo pri zagovorniku načela enakosti Mihi Lobniku. Ker gre za osebne okoliščine, je taka obravnava neutemeljena in torej neupravičena, opozarjajo pri zagovorniku načela enakost. Zato so od ustavnega sodišča zahtevali, naj o tem presodi. Odločitev sodišča bo znana danes. 

Dostop do storitev zdravljenja neplodnosti in oploditve z biomedicinsko pomočjo je zagotovljena le ženskam, ki ne morejo zanosi v zakonski ali zunajzakonski zvezi. "Vse ostale so iz koriščenja te možnosti izključene. Področje je tako zakonsko urejeno kljub temu, da so po 14. členu ustave vsem zagotovljene človekove pravice ne glede na njihove osebne okoliščine. Prav tako 55. člen ustave določa, da je v Sloveniji odločanje o rojstvu svojih otrok svobodno in da država zagotavlja možnosti za uresničevanje te svoboščine," so zapisali pri zagovorniku.

Zagovornik načela enakosti je predlagal tudi presojo ustavnosti delov zakona o partnerski zvezi, ki govorijo o tem, da istospolna partnerja v nobenem primeru nista upravičena do postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Leta 2000 je bil sprejet zakon, zakon o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo, ki oploditev z biomedicinsko pomočjo dovoljuje le parom. Leta 2001 je bila sprejeta novela zakona, po kateri bi bila oploditev z biomedicinsko pomočjo dovoljena tudi samskim ženskam, a je bila na naknadnem zakonodajnem referenduma zavrnjena. Ob 36-odstotni volilni udeležbi se je proti zakonu izreklo 72 odstotkov ljudi.

Ob tem se je znova oglasil Aleš Primc, ki naj bi se boril za pravice otrok. Zahtevo zagovornika načela enakosti Primc razume tako: "Ustavno sodišče odloča ali zakonska zveza žene in moža pomeni kršitev človekovih pravic! Obstaja realna možnost, da tako odločijo in ukinejo zakonsko zvezo žene in moža." Svoje somišljenike poziva na shod pred Ustavnim sodiščem v Ljubljani.

Primca skrbi, da bi širitev kroga upravičencev do biomedicinske pomoči pri oploditvi, slabo vplivala na rodnost v Sloveniji. "V času, ko se Slovenija sooča z zgodovinsko eno najmanjših stopenj rodnosti in bi morali kot družba uporabiti vse moči za spodbujanje in krepitev materinstva in očetovstva posebej med mladimi, izjemno vplivna manjšina dela vse, da bi škodila otrokom, ter za nadaljnje razvrednotenje pomena materinstva in očetovstva." Še posebej pa je zaskrbljen nad tem, da bi v šolah otroke začeli učiti naj zamenjajo spol in spolno usmerjenost. 

Komentarjev 5
  • igorgeus 13:48 10.marec 2022.

    mene pa skrbi njegova potreba po gledanju drugim v spalnice in kuhinje in seveda potrebi da se ostalim diktira kako naj živijo, namesto da bi se brigal zase in za svoje otroke.

  • Avatar Leon
    Leon 12:28 10.marec 2022.

    Aleš Primc, njegova hiša in pomoč starejšim.......http://24kul.si/ales-primc-in-njegova-hisa

  • Angie_Smith 11:36 10.marec 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎