Slovenija
77074 ogledov

Darilo pri unovčenju turističnega bona? To pravi inšpekcija

Hofer popolni delovni čas Hofer
Inšpektorat je uvedel inšpekcijski postopek, a ne za dajanje daril.

"Pri izročanju darilnih bonov v primeru koriščenja turističnih bonov je z vidika zakonodaje nujno, da je storitev, ki je bila plačana z bonom, tudi dejansko opravljena, ni pa prepovedano, da bi potrošnik ob tem prejel še neko ugodnost, kot na primer darilni bon," na vprašanje ali je praksa podjetja Zymzo, ki pri unovčenju bona posameznika nagradi z darilnimi boni trgovine Hofer. 

Darila v obliki bonov od 20 do 150 evrov

Pri unovčenju letošnjega bona v vrednosti 100 evrov posameznik prejme bone Hoferja v vrednosti 40 evrov, pri unovčenju otroškega bona v vrednosti 50 evrov pa bone za 20 evrov. 

Pri unovčenju lanskega turističnega bona v vrednosti 200 evrov pa prejme bone v vrednosti 80 evrov, lahko pa se odloči tudi, da pride na podjetje in zavrti kolo sreče ter zadene v vrednosti 70 do 150 evrov. Kot pravijo v podjetju, so se za takšno akcijo odločili, da bi privabili turiste tudi na manj atraktivne lokacije, kot so denimo Bled in Kranjska Gora. 

Podjetje Zymzo ponuja nočitve na lokacijah v Ljubljani, na Ptuju in na Škofljici. Soba stane med 100 in 800 evri, odvisno od števila oseb, ki prenočijo, nastanitev in lokacijo. 

"Podjetje Zymzo d.o.o. je od nas odkupilo HOFERjeve bone, vendar gre tukaj zgolj za poslovno transakcijo prodaje naših darilnih bonov in ne za širše sodelovanje," sporočajo s Hoferja, kjer pogojev poslovanja z njihovimi boni ne poznajo. 

Omejene pristojnosti inšpektorata

Medtem ko na finančni upravi menijo, da gre za sporno prakso in so tržno inšpekcijo o tem obvestili že novembra lani, na tržnem inšpektoratu pravijo: "V Sloveniji ni posebne zakonodaje, ki bi izključno urejala darilne bone."

Po podatkih FURS-a je bilo podjetju Zynzo izplačanih 68.359,52 evrov za vnovčene bone. 

Tako so na inšpektoratu pristojni zgolj za preverjanje, ali je storitev, ki je navedena na računu in za katero se bo opravilo nakazilo s strani FURS, dejansko izvedena, ter ali je ponudnik storitve za istovrstno storitev potrošniku, ki želi plačati z bonom, zaračunal isto ceno, kot bi jo, če bi potrošnik plačal z drugimi plačilnimi sredstvi. Podjetje Zymzo nočitve za tiste, ki ne unovčijo bona, je cena enaka kot v primeru, če bi jih unovčili. 

Uveden inšpekcijski postopek

"Pravno gledano je bone mogoče opredeliti kot pogodbo v korist tretjega," pravijo na inšpektoratu.  Za to se uporabljajo pravila Obligacijskega zakonika, ki so določena za izkazni papir in splošna pravila OZ, pravijo na inšpekciji.

Sicer pa je Tržni inšpektorat RS že seznanjen s prakso podjetja Zymzo. Začeli so voditi postopke, da bi ugotovili, ali so storitve, ki so plačane s turističnim bonom, dejansko opravljene. "O ugotovitvah oziroma eventuelnih ukrepih vas še ne moremo obvestiti, saj postopki še niso zaključeni," sporočajo. 

 

Komentarjev 5
  • eminenca 14:01 16.avgust 2021.

    pa kdo je tale Zymzo, sem malo brskal pa ne vem od kod so ... ponudba je mamljiva

  • eminenca 13:44 16.avgust 2021.

    pametna vlada , ki ima vrhunske pravnike, ki so se že zdavnaj zaplezal v vsej tej zakomplicirani zakonodaji ... več je zakonov, predpisov, več je lukenj in več je iznajdlivcev ... več vrstic ima programska koda, več je napak ali ...prikaži več hroščev ... ja ta živlenje je vsak dan bolj kompliciran, ampak za nekatere , ki so lovci na napake, je pa samo dobiček

  • rob123 11:55 16.avgust 2021.

    To pa je ustvarjalno: družino pelješ na dopust na Škofljico, plačaš z boni za 100 eur. Bon za Hofer za 40 eur je vključen v ceno bivanja. A ti boni te pričakajo v apartmaju, ko se nastaniš ali ko po ...prikaži več dopustu vrneš ključe? Ali ti jih pošljejo domov, ker je to bolj priročno?