Slovenija
2486 ogledov

Dars obljubil konec del do sredine novembra. Kaj se dogaja?

DARS delo na cesti avtocesta promet policija Saša Despot
Obnova avtoceste med Grosupljim in Višnjo Goro prek višnjegorskega klanca v smeri proti Novemu mestu. Kdaj bodo dela zaključena?

Na Dolenjski avtocesti je konec avgusta stekla obnova odseka med Grosupljim in Višnjo goro prek višnjegorskega klanca v smeri proti Novemu mestu.

Dars je ob začetku del napovedal, da bodo slednja zaključena do sredine novembra oziroma začetka zimske vozne sezone. Na naša vprašanja, kako kaže z zaključkom del, nam je Marjan Koler z Darsa povedal, da so ravno danes začeli z odstranjevanjem zapore. "Predvidoma do 14. ure bo promet po obnovljenem smernem vozišču sproščen," je zagotovil Koler in dodal, da so dela na 6-kilometrskem odseku na polovici avtoceste proti dolenjski prestolnici zaključena. Torej že danes popoldne se bodo vozniki proti Dolenjski vozili brez ovir in omejitev.

Drugače je na drugem delu avtoceste, proti Ljubljani bo promet še vedno oviran. "Na tej strani namreč stojijo betonske ločevalne ograje, ki jih je težje odstraniti v krajšem času, odstranitev bo - odvisno od vremena - zaključena najpozneje do konca tega tedna," je zagotovil Koler.

Vozišče obnovljeno, a ne širše

Obnovljeno vozišče, poudarja Koler, bo poslej veliko bolj varno za voznike. Dolenjska avtocesta se pri Grosupljem in Višnji Gori razcepi - odsek proti Ljubljani je urejen kot sodobna avtocesta, celo s tremi pasovi, medtem ko je odsek proti Novem mestu speljan po nekdanji glavni cesti Ljubljana-Novo mesto-Zagreb in ni urejen kot sodobna avtocesta, saj je razmeroma ozek, ovinkast in brez odstavnih pasov, zato je tudi hitrost omejena na 100 kilometrov na uro. V okviru del so vozišče obnovili, medtem ko širina avtoceste ostaja enaka. Tudi omejitev histrosti ostaja pri 100 kilometrih na uro.

Pogodbena vrednost del je bila 4,4 milijona evrov.

DARS delo na cesti avtocesta promet policija 4,4 milijone Slovenija Obnova dolenjske avtoceste. Do kdaj?

Oviran promet

Promet je med obnovitvenimi deli potekal po zoženih voznih pasovih v vsako smer vožnje, po sistemu 2 + 1 + 1. V smeri proti Novem mestu je bil tako en pas urejen po drugi polovici avtoceste in je bil od drugih dveh pasov, kjer promet poteka v smeri Ljubljane, ločen z nizko betonsko varnostno ograjo.

En pas je bil medtem urejen ob gradbišču, torej po desni polovici avtoceste oz. po smernem vozišču proti Novemu mestu, kjer so potekala obnovitvena dela.

Ukradena vinjeta Policija in Dars potrdila Avto Policija in Dars potrdila: Skušal je unovčiti izrezano vinjeto

Dolenjska avtocesta pri Hrastju | Avtor: PIC PIC

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
 • Avatar krojac
  krojac 16:37 19.november 2019.

  Se ne vozim po tej avtocesti,Avtor tega članka B.B. pa verjetno sedi na toplem in kritizira ljudi ki delajo,sram naj te bo.

 • maresem 15:11 19.november 2019.

  A ne bi raje omejili kar na 60km/h ali morda na 50?

 • Skipi 09:26 19.november 2019.

  "Obnovljeno vozišče, poudarja Koler, bo poslej veliko bolj varno za voznike"....še en naivnež, kar bo sedaj je to, da bodo samo še bolj noreli. Edina rešitev na tem odseku je sekcijsko merjenje hitrosti do Višnje gore.