Slovenija
23821 ogledov

Dars opozarja na goljufije, vozniki se obrišejo pod nosom

Vinjeta vožnja avtocesta promet Andrej Leban
Zaznali so več ponudnikov goljufij.

Na Darsu opažajo, da se je na spletu pojavilo več neuradnih spletnih strani, na katerih razni ponudniki nepooblaščeno prodajajo slovenske e-vinjete za uporabo slovenskih avtocest in hitrih cest.

"Ponudniki strankam za nakup zaračunajo visoko provizijo, pri čemer kupec nima zagotovila, da je bila e-vinjeta dejansko kreirana v našem centralnem sistemu. Kljub nakupu lahko stranka ostane brez veljavne vinjete. To pomeni, da se stranka ob vstopu na naše avtocestno omrežje lahko znajde v prekršku in dobi kazen, kljub temu da je e-vinjeto takšnemu ponudniku plačala," so sporočili z Darsa.

Ob tem poudarjajo, da je slovenske e-vinjete uradno in skladno z zakonodajo mogoče kupiti samo prek njihove uradne spletne strani. "Vsi ostali ponudniki, ki nudijo nakup slovenske e-vinjete prek svojih spletnih strani, to počnejo brez naše privolitve in z njimi nimamo sklenjene pogodbe o prodaji e-vinjet," so še poudarili na Darsu.

Statistika prodaje letošnjih vinjete

Dars je od 1. decembra lani do 30. aprila letos prodal 2.458.400 vseh vinjet z letnico 2022. To je več kot v primerljivih dveh preteklih obdobjih, ko je v enakem obdobju prodal 1.641.480 vinjet z letnico 2021 in 1.892.640 vinjet z letnico 2020, kažejo podatki, ki so jih z Darsa posredovali za STA.

Glede na pretekli dve primerljivi obdobji se je letos povečala prodaja vseh vrst vinjet. Pri tem se je v primerjavi z lanskimi podatki najbolj povečala prodaja mesečnih vinjet, v primerjavi s predlanskimi podatki pa prodaja polletnih vinjet.

Dars je tako do konca aprila letos prodal 257.173 mesečnih vinjet z letnico 2022, v primerljivem preteklem obdobju je prodal 121.878 mesečnih vinjet z letnico 2021 in 142.803 mesečnih vinjet z letnico 2020.

Novice: Pripravite se, danes bo na cestah gneča - Gneča na avtocesti Ceste Slovenija Danes bo na cestah gneča promet kolone gneča Avto Tukaj poleti pričakujte dolge zastoje

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • rd2dmk2 21:18 16.junij 2022.

    prej si realno vinjeto lahko kupil skoraj kjerkoli, od špara in pošte, dane omenjam da si jo dobil zastonj ( no za 1euro) če si kupil dve omari. in sedaj pravi dars da se da kupit samo na njihovi strani. ...prikaži več. ok kako pa kaj tujci ? pride skoz karavanke pa na prvi pumpi na hrušici : bite ajne vijeta fur ajne PKW fur ajne vohe. in prodajalec. saj maš mobilca, pa si zrihti. ni čudno da vsi avtodomarji se vozijo po kolovozih preko SLO do hrvaške, mi pa , eh bo že, bodo pa kamionarji bol šibal lahko.

  • Avatar Lion007
    Lion007 19:15 16.junij 2022.

    Jaz bom e-vinjeto kupil pri Šipacu. Poleg torte in burka dobim še e-vinjeto za neverjetnih 10 €... Dober nakup. 😁😁😁