Slovenija
23654 ogledov

Dars še v letošnjem letu napoveduje tudi to spremembo

Avtocestna policija prehitevanje tovornjakov slonje dirke Anže Petkovšek
Posledice spremembe, ki je stopila v veljavo novembra lani, se že vidijo.

Od 1. novembra lani velja na celotnem avtocestnem križu nov režim. Med 6. in 18. uro velja prepoved prehitevanja vozil, težjih od 7,5 tone. V času od 1. januarja pa do 1. novembra je prepoved prehitevanja tovornih vozil veljala le na avtocesti A1 med Šentiljem in Koprom. 

Na Darsu pojasnjujejo, da je ena njihovih ključnih strateških usmeritev zagotavljanje varnosti in pretočnosti avtocest. "Prepoved prehitevanja prispeva k večji varnosti in pretočnosti prometa na slovenskih avtocestah in hitrih cestah. Težka tovorna vozila s prehitevanjem namreč ne zavirajo več prometnega toka na prehitevalnem pasu," pravijo in dodajajo, da je za nadzor spoštovanja prepovedi prehitevanja tovornih vozil pristojna policija.

Potovalni čas Dars Slovenija Nova pravila na avtocestah: Tako bo po novem, če bo zakon sprejet

Od junija 2021 pri nas deluje avtocestna policija. Na Darsu so prepričani, da bo tudi večja prisotnost policije na avtocestnem omrežju vplivala na večjo pretočnost in zmanjšanje zastojev. "Še zlasti ko bodo poleg ljubljanske in mariborske enote specializirane avtocestne policije v letošnjem letu začele delovati še preostale tri, tako da bo z njimi pokrito celotno avtocestno omrežje," napovedujejo.

Dars želi na avtocestnem omrežju vpeljati red, zato so aktivno sodelovali pri ustanovitvi avtocestne policije in tudi sofinancirajo njeno opremo. "Prepovedali smo prehitevanje tovornih vozil čez dan in dosledno sankcioniramo njihovo nedovoljeno parkiranje na uvozih in izvozih s počivališč (nadzor in izrekanje glob v zvezi s tem sta v pristojnosti tudi cestninskih nadzornikov družbe Dars), kar je doslej predstavljalo veliko nevarnost. Vse to neposredno prispeva k večji varnosti in pretočnosti prometa. Zadovoljni pa smo tudi, da smo uspeli prepoloviti število pretežkih tovornih vozil, ki uničujejo vozišče," izpostavijo.

Avtocestna policija trojane, avtocesta, tovornjaki | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

V petih mesecih odkrili 441 kršiteljev

Policija kršitve omenjene ureditve ugotavlja tako pri rednem delu policijskih patrulj kot s poostrenimi aktivnostmi, osredotočenimi izključno na ugotavljanje nepravilnega prehitevanja tovornih vozil. "Pri tem je treba poudariti, da je tovrstnih kršitev manj, hkrati pa je bila prepoved pri voznikih tovornih vozil pozitivno sprejeta," pravijo na Generalni policijski upravi.

Od 1. novembra 2021 do 31. marca 2022 je policija odkrila 441 kršitev prepovedi prehitevanja tovornjakov na avtocestnem omrežju. V tem obdobju se je na avtocestnem omrežju zgodilo 566 prometnih nesreč, v enakem obdobju leto prej pa 496 prometnih nesreč. Ob tem velja spomniti, da so bile razmere v času od novembra 2020 do marca 2021 tudi na cestah izredne, saj je veliko ljudi zaradi epidemije covida-19 delalo od doma. 

Avtocestna policija | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Na območju delovanje Specializirane enote avtocestne policije (SEAP) Ljubljana policija poleg nepravilnih prehitevanj pri voznikih tovornih vozil ugotavljajo tudi druge kršitve. Najpogostejše so vožnje tovornih vozil in avtobusov, ki niso tehnično brezhibna in      imajo kritične napake, vožnje poklicnih voznikov brez vstavljenih voznikovih kartic v tahograf ali z vstavljeno drugo voznikovo kartico v tahograf, vožnje poklicnih voznikov brez ustreznih odmorov in počitkov ter s prekoračenim časom vožnje, pa tudi nepravilno delovanje tahografa in omejilnika hitrosti.

Manj pogosto odkrijejo poklicne voznike, ki vozijo pod vplivom alkohola in prepovedanih drog, brez veljavnega vozniškega dovoljenja in vozijo tovorna vozila, ki niso registrirana. 

Avtocestna policija radar merjenje hitrosti varnostna razdalja Nove meritve Avto Nad divjake šele 2024, pa še to z aneksom

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Patricia_Collier 11:59 12.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • molka 09:29 11.april 2022.

    jebe se men se ne vozim po tem makedamu

  • radovednica 07:47 11.april 2022.

    Iz vsega aktualnega stanja je kar težko verjeti, da si kdo prizadeva za varnost in pretočnost avtocest. Potem bi sprostili butaste omejitve na 100 km/h na velikem delu štajerske avtoceste in potem ne bi smel biti prekršek, če lepo pelješ ...prikaži več 130 - 150 km/h, če nikogar ne oviraš. Če prepovedi prehitevanja tovornjakov ne bi bilo, bi lahko vozil tudi več deset kilometrov za vzhodnjaškimi tovornjakarskimi cigani, ki vozijo vzporedno in gledajo porniče.