Slovenija
15431 ogledov

Davčna olajšava za otroka: Kako jo čim bolje izkoristiti

Družina
1/2
Profimedias
Do petega februarja je treba finančni upravi sporočiti, če boste vzdrževane družinske člane uveljavljali drugače kot ste jih med letom. Kaj se najbolj splača?

Načeloma velja, da se olajšavo bolj splača uveljaviti tistemu z višjimi prihodki. Obdavčitev je namreč do določenega praga 16-odstotna, potem 27-, 34-, 39- in 50-odstotna. Če olajšavo za enega otroka uveljavi nekdo z izjemno visoko plačo in celotna olajšava upošteva v razredu s 50-odstotno obdavčitvijo, plača 1218 evrov manj dohodnine, pri 27 odstotkih olajšava za enega otroka pomeni 658 evrov manj dohodnine, pri 16-odstotni obdavčitvi pa 390 evrov manj dohodnine. 

Pozor, če si otroke delite!

Pri približno enakih dohodkih se olajšavo splača deliti. V tem primeru naj oba starša uveljavljata vse otroke in ne na primer vsak enega. Če uveljavljata vsak enega, se namreč vsakemu prizna le olajšava za prvega otroka, ki pa je dobrih dvesto evrov nižja od olajšave za drugega otroka. Pri družinah, kjer je več otrok, je razlika še bistveno večja.

Pri približno enakih dohodkih naj torej oba starša uveljavljata vse otroke, vsak vsakega za pol leta.

Pripravili smo informativni izračun za družino z dvema otrokoma, v prvi imata starša 1100 in 1700 evrov bruto plače (neto približno 760 in 1110 brez uveljavljanja otrok). Če bi uveljavljala vsak enega otroka, bi plačala 46 evrov več dohodnine kot če bi vsak oba otroka po pol leta. Najboljša možnost v njunem primeru je, da olajšavo za oba otroka koristil starš z višjo plačo, v tem primeru bi prihranila še 222 evrov več.

Drug primer sta starša z 1700 in 2750 evrov bruto plače (približno 1110 in 1700 neto brez uveljavljanja otrok). Če vsak uveljavljata enega otroka za vse leto, bosta plačala 57 evrov več dohodnine kot če vsak uveljavljata oba otroka vsak za pol leta. Zanju je enak ugodna ta možnost kot če olajšavo za oba otroka v celoti izkoristi starš z višjo plačo.

Za prihranek se splača narediti izračun

V društvu Družinska pobuda so za leto 2018 izračunali, da je pri očetu in mami s povprečno plačo razlika kar 522 evrov, če eden uveljavlja vse tri otroke namesto oba vse tri po pol leta.

V društvu za letos obrazca, ki omogoča pregleden izračun skupne dohodnine obeh staršev, še niso izdelali, a je mogoče uporabiti lanskega, saj se meje davčnih razredov, olajšave in davčne stopnje v primerjavi z letom prej niso spreminjale. Najdete ga tukaj.

Če v obrazec ne boste mogli vnesti številk, izberite Datoteka / Ustvari kopijo

"Letos je novost, da regres lani ni bil obdavčen. Sam sem od delodajalca že dobil izpis dohodkov v lanskem letu za dohodnino in regres ni vključen," nam je povedal Tomaž Merše, predsednik društva Družinska pobuda. Opozarja, da se regres pri dohodnini res ne bo upošteval, pri otroških dodatkih pa se bo.

Druga možnost izračuna je testni izračun dohodnine na eDavkih.

Tu boste imeli nekaj več dela, saj je treba posebej opraviti izračun za vsakega starša (na primer eden uveljavlja otroka sedem mesecev, drugi pet) in potem sešteti dohodnino za oba. Najugodnejša je rešitev, kjer skupaj plačata najmanj dohodnine.

Kaj, če ne oddaš vloge ali zamudiš rok

Tistemu, ki ne uveljavlja vzdrževanega družinskega člana ali pa ga je uveljavljal že med letom in odločitve ne namerava spremeniti, vloge ni treba oddati.

Tudi če kdo zamudi rok, ne bo hujših posledic. Finančna uprava bo informativni izračun izdala na podlagi tega, kako ste vzdrževane družinske člane uveljavljali med letom. Odločitev je kasneje mogoče spremeniti z ugovorom na informativni izračun, a se bo vračilo denarja (ali rok za doplačilo) prestavilo na jesen.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.