Slovenija
135 ogledov

Davčne blagajne: branjevka jo ima, H&M pa še ne

Davčno potrjevanje računov Žurnal24 main
Na prvi delovni dan odkar so obvezne zloglasne davčne blagajne smo šli po nakupih. Od šestih nakupov v skladu s predpisi računov nismo dobili pri dveh. No, če smo prosili, smo račun dobili tudi tam.

Opoldne je v švedskem oblačilnem gigantu H&M nakup rokavic trajal približno 15 minut, pa ne zaradi gneče ob začetku razprodaj, ampak zato, ker njihov računalniški sistem še ne podpira izpisa davčno potrjenih računov. Prodajalec je zato serijsko številko računa iz vezane knjige računov ročno vnašal v računalnik, iz tiskalnika izpisal račun nato pa še ročno izpolnil račun v vezani knjigi: "Da ne bo kakšnih inšpektorjev." 

Davčno potrjevanje računov | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Trije trgovci so ob pisanju računov nekoliko negodovali, a sodeč po objavljenih pojasnilih švedskega giganta, bodo na roko račune izdajali še vse do marca, ko bodo prilagodili sistem.

Na vprašanja v avstrijski podružnici H&M, ki je pristojna za komuniciranje z novinarji, včeraj niso odgovorili. 

Takšno pisanje računov na roko je sicer morda res precej zamudno, je pa v skladu z zakonodajo mogoče vse do 31. decembra 2017, nato pa bodo elek­tronske naprave obvezne za vse. Izjema bodo le tisti, ki ne bodo imeli možnosti internetne povezave.

Počasneje kot prej: Pri izpisu kode se včasih malce zatakne

"Brez težav," je nov postopek komentirala prodajalka v Mercatorju, kjer so prilagodili elektronske naprave že pred nekaj tedni. Le nad hitrostjo pa je potarnal prodajalec v sosednjem kiosku - navkljub zagotovilom finančne uprave, da je povprečni odzivni čas 5 stotink sekunde - je ocenil, da je za posamezen račun potrebno počakati vsaj kakšnih 5 sekund dlje: "Včasih gledam v blagajno in kar melje in melje. Pri izpisu kode se včasih malce zatakne."

"Oprosti, ali te lahko prosim za račun"

Pričakovano se je z računi zataknilo na tržnici, kjer v večini računa niti ne pričakujemo. Na prvi stojnici z domačimi jabolki in zelenjavo računa nismo dobili, čeprav je imela prodajalka poleg sebe blok z računi. "Za en evro jabolk bo," mi je dejala prodajalka in kljub temu, da sem čakal na račun, tega ni bilo ... Nobena od takrat prisotnih treh strank računa ni dobila. Pri drugi stojnici pa presenečenje: trgovka, ki je bila nadvse zaposlena s telefonom, je kilogramu mandarin brez besed v vrečko priložila davčno potrjen račun. Še QR kodo je imel!

Tudi od računa voznika taksija računa nisem pričakovala in ga tudi skoraj nisem dobila. A sem ga nekako nerodno zahtevala: "Oprosti, ali te lahko prosim za račun." No, z grenkobo na obrazu mi ga je natisnil in me vprašal, če rabim še vezano tistega iz vezane knjige računov. "Ne veeem, no," sem odgovorila, on pa je pristavil, da je zdaj itak vseeno, ker ga bo moral tako ali tako izpisati.   

Račun je v skladu z zakonodajo sicer obvezno vzeti, sicer globa znaša 40 evrov. A da bi kupce spodbudili k večji pozornosti je finančna uprava začela z nagradno igro. V zameno za deset računov različnih izdajateljev bodo srečneže vsake tri mesece nagradili z 15, 10 in 5 tisoč evrov.

Komentarjev 20
  • Avatar olor
    olor 17:04 10.februar 2016.

    Prav je tako. Največji lopovi s.p. Malokateri ti je dal račun in ti so najbolj kritizirali državo.

  • Ferluci 14:31 05.januar 2016.

    Dober si, samo pazi se kakšnega soseda da te ne prijavi. Sicer pa to je to: Toliko blebetanja cmeralistovih strokovnjakov o odpravi dela na črno.

  • eosss 13:09 05.januar 2016.

    Jaz delam v eni večji mednarodni firmi, naša prodaja poteka večinoma preko spleta in je bilo plačevanja z gotovino bolj malo, zato smo sedaj namesto uvajanja davčnih blagajn raje ukinili plačevanje z gotovino, ker nas manj stane, kot pa prilagajanje ...prikaži več celotnega informacijskega sistema. Pa razlog nikakor ni kakršnakoli utaja davkov, neizdajanje računov, ipd... gre preprosto za to, da celotna veriga po evropi uporablja identičen informacijski sistem, razvit posebaj za nas in poseg v tako specifičen sistem je enostavno predrag in preveč kompliciran, da bi se nam to splačalo počet...