Slovenija
11 ogledov

Davčne oaze se poslavljajo

Mu bodo banane pomagale do zmage? (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je v četrtek zvečer v skladu z napovedmi na londonskem vrhu skupine G20 objavila črno listo davčnih oaz.
 
 

Bančna tajnost se mora končati.

Gordon Brown

 
Po dogovoru v okviru vrha skupine industrijsko najbolj razvitih in hitro rastočih držav G20 v Londonu je OECD objavila osveženo črno listo nesodelujočih davčnih jurisdikcij, na kateri so se znašli Kostarika, Malezija, Filipini in Urugvaj. Te države se po navedbah OECD niso zavezale k mednarodno dogovorjenemu davčnemu standardu. Poleg tega je organizacija objavila seznam 38 davčnih jurisdikcij, ki so se zavezale k mednarodno dogovorjenemu davčnemu standardu, a zaenkrat še niso v večjem merilu uvedle ustreznih ukrepov. Ta seznam je razdeljen na tako imenovane davčne oaze in na druge finančne centre, na njem pa so na primer Avstrija, Belgija, Brunej, Čile, Liechtenstein, Luksemburg, Monako, Singapur, Švica, Bahami in druge.

 

Mednarodno dogovorjen davčni standard

je razvil OECD v sodelovanju z državami nečlanicami ter je bil sprejet leta 2004 na srečanju finančnih ministrov G20 v Berlinu in oktobra 2008 na strokovni komisiji ZN za mednarodno sodelovanje in davčne zadeve. Standard zahteva izmenjavo informacij na zahtevo v vseh davčnih zadevah za namen vodenja in uveljavljanja domače davčne zakonodaje.

Nekatere države so uvedle standard
OECD je objavil še tretji seznam, na katerem je 40 davčnih jurisdikcij, ki so v veliki meri uvedle mednarodno dogovorjen davčni standard. Med njimi so Velika Britanija, Italija, Japonska, Kitajska, Francija, Nemčija, Rusija in ZDA. Slovenije ni najti na nobenem od seznamov.

Voditelji G20 so se v Londonu dogovorili, da bodo nesodelujoče davčne oaze v prihodnje deležne strogih sankcij. "Dogovorili smo se, da bo konec davčnih oaz, ki ne ponudijo podatkov na zahtevo," je dejal britanski premier Gordon Brown.To kaže na vse večjo prepričanje, da je bančna tajnost v davčnih oazah pripomogla k poslabšanju gospodarske krize s tem, da je zameglila pravo vrednost nekaterega premoženja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.