Slovenija
18 ogledov

Davčne obveznosti lahko poravnate kasneje

(Foto: null) Žurnal24 main
Ker v trenutnih gospodarskih razmerah davčni zavezanci čedalje težje poravnajo svoje obveznosti do države, je DURS pred časom ponudil možnost odloga plačila davčnih obveznosti.

Davčne obveznosti lahko poravnate kasneje na podlagi 102. in 103. člena Zakona o davčnem postopku. Ta možnost obstaja že dlje časa, zelo aktualna pa je postala v zadnjem času, saj so davčni zavezanci DURS zasuli z vlogami za odlog oziroma obročno plačevanje davčnih obveznosti. Davčni zavezanci, ki bi jim plačilo davčnega dolga povzročilo hujšo gospodarsko škodo, lahko odložijo plačilo davka za čas do dveh let ali plačajo davek v največ 24 mesečnih obrokih v obdobju 24 mesecev.

" V prvem polletju letošnjega leta so pravne osebe in s. p.-ji vložili 716 vlog za odlog davčnih obveznosti (od tega jih je bilo pozitivno rešenih 172) in 838 vlog za obročno plačilo davčnih obveznosti (od tega jih je bilo pozitivno rešenih 231)," je ob tem dejal Stojan Glavač iz Dursa.

Merila za hujšo gospodarsko škodo

Vlogo lahko vložijo tisti, ki dokažejo, da so plačilno nesposobni ali so izgubili sposobnost pridobivanja prihodkov, na izgubo pridobivanja prihodkov niso mogli vplivati, grozi jim hujša gospodarska škoda, z odlogom plačila davka pa bi se preprečila hujša gospodarska škoda. Bolj podrobni načini ugotavljanja hujše gospodarske škode so zapisani v Pravilniku o izvajanju zakona o davčnem postopku. Vlogo lahko vložijo samo tisti subjekti, ki se ukvarjajo z gospodarsko dejavnostjo, torej pravne osebe oziroma združenje oseb, samostojni podjetnik posameznik in posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost.

O tem, koliko zavezanci dejansko izkoriščajo to pravico, Glavač pravi: " Trudimo se, da bi vsem davčnim zavezancem v največji možni meri predstavili njihove pravice. Glede na to, da pravice niso obveznosti, pa je na strani zavezancev, ali pravice v praksi tudi izkoristijo, ali ne."

Ključen je prikaz možnosti nastanka hujše škode

Kdor želi uveljavljati pravico do odloga ali obročnega plačevanja davka, mora vložiti vlogo pri davčnem organu. Poseben obrazec ni predpisan, ključno pa je, da davčni zavezanec vlogi predloži vsa dokazila, ki kažejo na nastanek hujše gospodarske škode (bilanca stanja, izkaz poslovnega izida, izpiski s transakcijskega računa, predlogi za izvršbo, kopije obrazcev za odjavo iz zavarovanja ...). Če se davčni organ ne more odločiti, pozove zavezanca na dopolnitev vloge. O zahtevku mora nato odločiti v roku 30 dni od prejema popolne vloge.

O rokih, številu in višini obrokov davčni organ odloči na podlagi višine davčne obveznosti in finančne situacije zavezanca. Vlogo je možno vložiti za vse davčne obveznosti, z izjemo akontacij davka, davčnih odtegljajev, prispevkov za zdravstveno zavarovanje in drugih obveznosti, za katere davčni organ opravlja samo izvršbo. Za več informacij si lahko podrobneje ogledate Zakon o davčnem postopku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.