Slovenija
2987 ogledov

Davčni obračun za normirance: Z nekaj kliki lahko privarčujete sto evrov

Davki Shutterstock
Vsi podjetniki, ki pri plačilu davkov uveljavljajo normirane stroške, morajo do konca marca oddati davčni obračun. Računovodski servisi za to storitev zaračunajo okoli sto evrov. A priprave obračuna se lahko lotite sami - dela ne bi smeli imeti več kot za eno uro.

Podjetnikom, ki se odločijo za plačevanje dohodnine na osnovi normiranih stroškov, ni treba oddajati letnega poročila, manj kot ostali podjetniki imajo preglavic tudi z birokracijo. Morajo pa do konca marca oddati letni davčni obračun.

Računovodski servisi bodo za to storitev zaračunali okoli sto evrov, a ker gre za dokaj enostaven postopek, ga lahko podjetniki izpolnijo tudi sami. Spodaj preberite napotke, kako to storiti.

Najprej namestite programsko opremo

Da oddate davčni obračun boste potrebovali računalnik z internetno povezavo. Namestiti morate program Silvester Fineus, ki ga najdete na tej povezavi.

Po zagonu programa v zavihku "Zavezanci" izberite možnost "Urejanje zavezancev" in nato "Nov zavezanec", če obračun oddajate prvič.

davki | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V obrazcu, ki vam ga ponudi aplikacija, izpolnite osebne podatke in podatke o vašem poslovnem subjektu (matična številka, datum registracije, standardno klasifikacijo dejavnosti). Če jih nimate, se do njih dokopljete z nekaj kliki na spletni strani Ajpesa.

Ko okno za urejanje osebnih podatkov zaprete, v orodni vrstici izberite zavihek "Obračun" in nato "Nov obrazec".

Ko vtipkate vašo davčno številko, naložite dokument, ki je predizpolnjen s podatki vnesenimi v prejšnjem koraku.

Povsem na vrhu v meniju izberite, da gre za "Original", razen če dacarjem ne želite poslati popravka dokumenta. V rubriki "Način ugotavljanja davčne osnove" pa izberite možnost "N – normirani: na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov".

davki | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Ker ste normiranec, pri sistemu vodenja poslovnih knjig izberite možnost "Evidence", vrstico pod tem pa pri vrsti obveznega socialnega zavarovanja naredite kljukico pri "iz naslova opravljanja dejavnosti".

V pripadajoči okvirček vpišite vsoto mesečnih zneskov, ki ste jih plačali za socialno zavarovanje (zdravstveno in pokojninsko zavarovanje ter ostalo). Najbolj zanesljivo bo, če greste preveriti vseh 12 obrazcev za obračun socialnih prispevkov, ki ste jih lani oddali dacarjem.

Na tem obrazcu morate kljukico narediti le še pri vrstici "Redni obračun" v rubriki IV. Podatki o vrsti obračuna.

Vse ostale rubrike naj ostanejo neizpolnjene.

Izpolniti je treba še obrazec za izračun dohodnine

Morate pa izpolniti še prilogo 1.VI.-IzračunN (najdete jo v meniju na levi strani zaslona).

Odpre se vam obrazec za izračun dohodnine od dohodka iz dejavnosti za normirance.

davki | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
V rubriko 1 Prihodki, ugotovljeni po računovodskih predpisih vpišete vse prihodke, ki ste jih ustvarili v lanskem letu.

V rubriko 25 "Obračunana akontacija dohodnine od dohodka iz dejavnosti" pa vpišite akontacijo dohodnine, ki ste jo lani plačali dacarjem – sešteti morate mesečne zneske nakazil, ki ste ji dacarjem nakazovali 10. v mesecu.

Dodati morate letošnje januarsko plačilo, saj ste s tem poravnali decembrsko akontacijo, ne smete pa upoštevati plačila, ki ste ga izvedli januarja lani, saj ste s tem poravnali dolgove za december 2014.

Če ste normiranec že dlje časa, lahko ta podatek preverite v lanskem davčnem obračunu – najdete ga v rubriki 29.

Če bi se kljub temu radi prepričali, da je znesek pravilen, pokličite vašega davčnega referenta na Fursu, ki vam bo gotovo pomagal.  

Ste lani plačali preveč ali premalo?

V polju 27 je zapisan znesek, če ste lani plačali preveč dohodnine. V primeru, da ste jo plačali premalo, pa je znesek zapisan v rubriki 26. Ta znesek morate dacarjem plačati v 30 dneh od dneva oddaje davčnega obračuna.

Mesečna akontacija, ki jo boste morali plačevati letos, se vam bo izpisala v rubriki 30. Če ste za mesec januar oziroma februar akontacijo že plačali, preveč oziroma premalo plačan znesek upoštevajte pri plačilu naslednji mesec.

Le še klik na "Oddaj vlogo"

Po zaključenem vnosu podatke za dostavo dacarjem pripravite tako, da v orodni vrstici kliknete na zavihek obračun in nato Prenos podatkov na Furs.

Program Silvester Fineus vzpostavi povezavo z eDavki, dokument digitalno podpišete in kliknete na gumb "Oddaj vlogo".

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.