Slovenija
17383 ogledov

Davek na motorna vozila razkril krute številke prodaje novih avtomobilov

Avtomobili parkirišče Shutterstock
Kako zelo je strmoglavila prodaja, lepo kažejo številke.

Kako zelo je strmoglavila prodaja avtomobilov, zelo nazorno kažejo podatki o prihodkih iz davka na motorna vozila. Oktobra lani je država od davka na motorna vozila pobrala 2,8 milijona evrov, letos pa niti pol toliko, le 1,3 milijona evrov.

Da je prodaja strmoglavila, smo sicer že poročali, zdaj pa je jasno, kako hud je bil padec.

Razlog so bile težave s homologacijami avtomobilov zaradi novih meritev izpustov. Eden od bralcev nam je tako pred časom sporočil, da še vedno čaka avto, ki ga je naročil pred sedmimi meseci in je bil že zdavnaj izdelan na Češkem, a je tam čakal na homologacijo.
Avtomobilski ključi Pri nas Avto Močna ohladitev pri prodaji novih avtov

Kljub katastrofalnemu oktobrskemu rezultatu pa prodaja avtomobilov letos kar cveti, od januarja do vključno oktobra letos je država pobrala za skoraj 18 odstotkov ali 5,5 milijona evrov več davka na motorja vozila kot v istem lanskem obdobju.

Najbolj je prodaja eksplodirala aprila, ko je bilo pobranega 3,5-krat več davka kot lani.

Davek na motorna vozila se plačuje od nabavne cene novih vozil, lestvica pa je progresivna glede na izpuste ogljikovega dioksida, za večino v Sloveniji prodanih bencinarjev znaša tri ali šest odstotkov, za dizle pa šest ali enajst odstotkov. Če predpostavimo, da je povprečna plačana davčna stopnja šest odstotkov, izpad davka na motorna vozila pomeni, da je bilo prodanih za 25 milijonov evrov manj avtomobilov (nabavna cena!), izpad DDV pa je znašal med pet in šest milijonov evrov DDV.

Za avtomobile nad 2500 kubičnih centimetrov delovne prostornine motorja in motorje nad tisoč kubičnih centimetrov je treba plačati še dodatni davek na motorna vozila.

Družine s tremi otroki ali več in invalidi lahko dobijo davek na motorna vozila povrnjen.

Podrobnejše informacije o davku na motorna vozila lahko najdete v tem dokumentu, ki ga je objavila finančna uprava.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • luna62 17:20 14.december 2018.

    Izgleda, da so popravili. Pa tudi poleti je bil hud skok.

  • NeAnonimni 10:36 14.december 2018.

    Drage avte se uvaža iz tujine, ker je naš davek za "luksuz" previsok. Tako moramo razliko spet plačevati reveži.

  • Pepe007 09:35 14.december 2018.

    "Najbolj je prodaja eksplodirala maja, ko je bilo pobranega 3,5-krat več davka kot lani." Če kdo to razume iz tega grafa? Kvečjemu graf trenutno kaže, da je to bilo aprila.