Slovenija
27 ogledov

Davek na sladke pijače: bi, ne bi

razno 19.04.13. cocacola, skladisce, Cases of Coca-Cola, waiting to be delivered razno 19.04.13. cocacola, skladisce, Cases of Coca-Cola, waiting to be delivered
Ministrstvo za kmetijstvo bi z višjo stopnjo obdavčilo radlerje, ministrstvo za finance pa kar vse pijače.

Ministrstvo za kmetijstvo bi z davkom na sladke pijače obdavčilo tudi energijske pijače, ki poleg sladkorja in umetnih sladil vsebujejo snovi za poživitev, kot sta tavrin in kofein. Poleg energijskih pijač ministrstvo predlaga, naj se obdavčijo tako imenovane pijače alkopop, ki so mešanica alkohola in brezalkoholnih pijač, kamor na primer spadajo radlerji. Brez davka na sladke pijače pa bi se po njihovem mnenju morali prodajati sadni sokovi in nektarji.

Pred uvedbo ministrstvo zahteva, naj se proučijo trditve industrije, da bo imel davek neto negativen učinek, in razlog, zakaj ga Danska po številnih letih ukinja. Na ministrstvu za finance pa pravijo, da je zakon v usklajevanju in da proučujejo različne možnosti. Tudi to, da bi kar vse pijače obdavčili z višjo davčno stopnjo, čemur na ministrstvu za kmetijstvo nasprotujejo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.