Slovenija
45 ogledov

Davek znižal in še ga bo

Primorska 30.08.12, Marino Antolovic, direktor portoroske druzbe Istrabenz Turiz Suzana Kos
Osnova za odmero davka. V Istrabenzovih hotelih so jo že znižali za 12 odstotkov.

"Najeli smo podjetje, ki se s tem ukvarja, in zdaj natančno pregledujemo vsak kvadratni meter. Preverjamo vse – od pravilnosti podatkov do namembnosti nepremičnin. Do zdaj smo obdelali blizu polovice naših nepremičnin in lahko rečem, da smo predvideni znesek novega nepremičninskega davka že znižali tja do 12 odstotkov," razkriva Marino Antolovič, prvi mož Istrabenzove turistične divizije, ki ima v lasti vrsto portoroških hotelov.

Družba, ki jo vodi Antolovič, je do zdaj plačevala 330.000 evrov nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča na leto, novi davek pa naj bi jih, kot so izračunali, močno dodatno obremenil, saj naj bi znašal 890.000 evrov. Kot smo izvedeli, se z davčno optimizacijo aktivno ukvarjajo tudi v Hotelih Bernardin.

Svetovalci na udaru

Z vprašanji, kako čim bolj znižati novo nepremičninsko davčno breme, so zasuti davčni svetovalci, na katere se obračajo tudi številne fizične osebe, ki imajo v lasti več stanovanj. Davek je mogoče znižati z vpisom služnosti, najkasnejši rok za njen vpis, da bo upoštevan pri odmeri davka, je 31. marec. "Seznanjeni smo z napori za davčno optimizacijo, a to je stvar posameznega davčnega zavezanca; kakšen bo učinek teh naporov na predvideni izplen davka (okoli 390 milijonov evrov, op. p.), pa ne vem," komentira Jana Ahčin, direktorica davčne uprave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.