Slovenija
6336 ogledov

DDV dol, cene peletov pa enake

peleti Profimedia
Cene peletov na trgu ostajajo enake, čeprav je vlada s ciljem omilitve posledic podražitve energentov znižala DDV z 22 na 9,5 odstotka.

Kot poroča Dnevnik se cena peletov ni veliko spremenila, čeprav je vlada znižala DDV z 22 na 9,5 odstotka.

Gozdarski inštitut Slovenije (GIS) cene peletov spremljajo od leta 2011, običajno jih analizirajo dvakrat na leto, ob začetku kurilne sezone oktobra in ob njenem koncu maja. Zaradi vedno višje cene peletov so jih letos analizirali tudi avgusta. Kot je bilo razvidno iz analize, se cena peletov pri proizvajalcih ni podražila toliko, kot se je v trgovinah.

78 odstotkov višja cena v trgovinah

Iz podatkov, ki jih je zbral GIS, je možno opaziti, da je bila avgusta cena tone peletov pri proizvajalcih 488 evrov, kar vključuje tudi davek na dodano vrednost.

Spletni ponudniki so enako količino ponujali za 570 evrov, distributerji pa za 676 evrov. To nakazuje, da so se cene peletov v primerjavi s koncem kurilne sezone povišale za 51 odstotkov, pri spletnih ponudnikih za 66 odstotkov, pri trgovcih v maloprodaji pa za kar 78 odstotkov.

Sami podatki nakazujejo, da bi bilo potrebno trgovcem omejiti marže in ne cene, saj bi lahko zaradi tega prenehali izdelovati pelete.

Peleti | Avtor: True value paint True value paint

Gospodarsko ministrstvo se je branilo, da vlada marž ni omejila, ker se cene peletov oblikujejo prosto na trgu. Trdijo, da mora država z vidika zakona o kontroli cen kot tudi z vidika varovanja konkurence kot potrošnikov zagotavljati ustrezno delovanje trga. Prav tako so zatrdili, da so vsi ostali ukrepi kontrole cen po omenjenem zakonu izredne narave in se lahko uporabijo izključno v določenih pogojih in okoliščinah. Sodeč po njihovem pojasnilu, bi lahko omejitev marž pripeljala do dodatnega pomanjkanja peletov na slovenskem trgu, saj bi trgovci blago prodajali na trgih z višjo tržno ceno.

V primeru omejitve marž bi proizvajalci zaslužili enako kot sedaj, trgovci v maloprodaji pa ne bi postavljali več tako visokih cen.

Cene za več kot sto odstotkov navzgor

Kot je pokazala raziskava GIS je bilo v minulem mesecu za tono peletov, pakiranih v 15-kilogramskih vrečah, potrebno v povprečju odšteti 581 evrov, kar vključuje tudi DDV. To je za kar 69 odstotkov več kot po koncu kurilne sezone. V primerjavi z lanskoletnim začetkom kurilne sezone pa so bile avgusta cene višje za 111 odstotkov.

Če bi kupili pelete v razsutem stanju, bi avgusta lahko prihranili približno 86 evrov na tono. Pri peletih v vrečah pa tudi do 159 evrov na tono. V minulih dveh kurilnih sezonah so se cene peletov gibale med 275 in 344 evri za tono.

elektrika Slovenija Vlada z novo odločitvijo glede energentov
 
Komentarjev 12
  • marusa98 18:45 24.september 2022.

    Članek je zavajajoč, če računate da kubik lesa stane 95 eur, italjani pa po Sloveniji pobirajo hlodovino za tak denar, se nikomur ne da še posebej peletira, ker ni profita, Uvoza ni

  • Naklonsky 18:43 24.september 2022.

    Butasta vlada. Končna cena se spremeni le pri spremembi cene storitev ali blaga, ki mu ceno določa država! Ojoj, kakšni pametnjakoviči!

  • igorgeus 19:33 23.september 2022.

    kaj bi edino pomagalo zdaj v teh casih, pa ne bi obremenjevalo nikogar, je omejitev marz. na energijo, na izdelke, na vse. s tem ne bi bil nihce na zgubi, pa nihce ne bi mogel izkoriscat situacije. ker ocitno drugace ne gre.