Slovenija
1162 ogledov

Vlada z novo odločitvijo glede energentov

elektrika Profimedia
Vlada je nedavno sprejela dodatne ukrepe za pomoč gospodarstvu. Spremenjena je bila novela zakona zaradi cene elektrike in zemeljskega plina.

Kot je sporočil državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Dejan Židan, bo vlada podvojila pomoč slovenskemu gospodarstvu zaradi visoke cene elektrike in zemeljskega plina. "To pomeni, da se nova številka ne giblje več okoli 40 milijonov, ampak okoli 86 milijonov evrov," je povedal. 

Vlada je dvignila tudi odstotek pomoči subvencioniranja energetskih stroškov, in sicer s 30 na 50 odstotkov. "Prav tako se je odločila, da v shemo pomoči vključi sektor kmetijstva in ribištva ter tiste zavode in društva, ki opravljajo gospodarsko dejavnost," je v izjavi za javnost po seji vlade sporočil državni sekretar. Iz zbirke prejemnikov je bil izločen celotni finančni sektor. 

Prav tako so se odločili, da s šestimi milijoni dokapitalizirajo Slovenski podjetniški sklad z namenom, da je ta sklad na voljo slovenskemu gospodarstvu v obliki likvidnih posojil, v kolikor jih potrebujejo. 

Židan se je na novinarski konferenci opravičil Ekonomsko-socialnemu svetu, ker jim predlog novele zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih cen električne energije in zemeljskega plina pošiljajo naknadno. Kot je pojasnil, jim namreč takšna časovnica omogoča, da bodo lahko izplačila gospodarstvu pravočasna.

Ekonomsko-socialni svet bo sicer predlog vladne novele obravnaval na petkovi seji.

Lekarna Slovenija Lekarniška zbornica: če ne bi kršili zakonodaje, ne bi bilo zdravil
 
Komentarjev 4
  • Ender3 15:20 22.september 2022.

    Vlada očitno dela, medtem ko jo opozicija, onemogoča in ruši. Zelo državotvorno in konstruktivno še posebno po, izgubljenih volitvah.