Slovenija
23 ogledov

Deklica mora k mami

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Višje sodišče v Mariboru zavrnilo pritožbo očeta domnevno spolno zlorabljene deklice s Koroške. Deklica mora k mami. Policijska preiskava ni potrdila suma spolne zlorabe, a še ni zaključena.

"Vsebinsko sklepa višjega sodišča sploh nima smisla komentirati" je za zurnal24.si dejala Natalija Markač, dekličina zagovornica iz združenja Moč.

"Pritožba je bila napisana na 16 straneh, višje sodišče pa se do pritožbenih  navedb sploh ni opredeljevalo. Zgolj potrdili so odločitev sodišča prve stopnje. Zdaj čakamo še na ustavno presojo, zadevo naj bi obravnavali prednostno," je še dejala Markačeva.

Deklica še pri očetu
Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je sredi decembra zavrnilo predlog očeta domnevno zlorabljene triletne deklice za začasno predodelitev deklice v njegovo varstvo, vzgojo in oskrbo. Oče, pri katerem deklica še vedno biva in ki je podal sum, da je bila deklica spolno zlorabljena s strani dedka po mamini strani, se je na to odločitev pritožil na višje sodišče, ki je z zavrnitvijo pritožbe pritrdilo sklepu sodišča prve stopnje.

"Po prejemu sklepa višjega sodišča smo ponovno pozvali slovenjgraško sodišče, da uresniči pravnomočno sodbo in uredi, da bo deklica izročena mami, a je ta še vedno pri očetu," je dejal zagovornik dekličine mame, odvetnik Miran Kos.

Povedal je, da je deklica že več mesecev pri očetu, ki deklici zaradi domnevne zlorabe s strani dedka ne dovoli stika z mamo. Dekličina mama se je, potem ko je bila podana prijava o domnevni spolni zlorabi deklice, preselila v varno hišo, da bi s tem omogočila deklici bivanje izven domnevno spornega okolja, vendar deklica kljub odločitvi sodišča še ne biva z njo.

"Ker se je torej dekličin oče na vse načine izogibal prostovoljni izročitvi deklice materi, smo pričeli z izvršilnim postopkom, ki pa se odvija zelo počasi, kar je popolnoma v nasprotju z načelom, da se morajo takšni postopki voditi hitro, ažurno in skrbno, da se zavarujejo koristi otroka," še navajajo v odvetniški pisarni Kos, Štumpfl in partnerji, kjer menijo, da "takšna pasivnost sodišča" mami in njeni hčerki povzroča nenadomestljivo škodo.

Policijska preiskava še traja
V zvezi s policijsko preiskavo domnevne spolne zlorabe deklice sklep višjega sodišča v Mariboru navaja, da policijska preiskava ni potrdila suma spolne zlorabe, a ta še ni zaključena. To so potrdili tudi na Policijski upravi Slovenj Gradec, kjer preiskavo izvajajo v sodelovanju s kriminalisti generalne policijske uprave.

Na PU Slovenj Gradec navajajo, da bo okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu v naslednjih dneh dobilo poročilo o ugotovitvah v zvezi s preiskavo suma storitve kaznivega dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let. Ob tem dodajajo, da primer v celoti ni zaključen, saj policija še vodi predkazenski postopek na podlagi kazenskih ovadb za različna kazniva dejanja, ki sta jih podala otrokova starša oziroma njuna odvetnika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.