Slovenija
20 ogledov

Del levice ostal doma

Analitiki. Z zmago Pahorja se je politični prostor premaknil na desno sredino.

Javnomnenjski analitiki se strinjajo, da je bila zmaga Boruta Pahorja v drugem krogu predsedniških volitev pričakovana, prav tako pričakovan je bil poraz Danila Türka. Tudi če bi se kampanja nadaljevala, vsi sogovorniki menijo, da Pahorjeva zmaga ne bi bila ogrožena.

“Pahor je prvi predsednik, ki si je zmago pridelal, prigaral na način, ki ga Slovenke in Slovenci najbolj opazijo, torej s fizičnim delom, saj je pretežni del slovenskega prebivalstva delavski,” je ocenila Janja Božič Marolt iz Mediane.

Pahorja je po mnenju Andraža Zorka iz Valicona volila mešanica podpornikov Janeza Janše in Igorja Lukšiča. Po mnenju Božič Maroltove zato v tem trenutku ne moremo več govoriti o polariziranem političnem prostoru – čeprav so Pahorja volili tudi volilci SD –, saj je ta zdaj bolj desnosredinski.

Andraž Zorko | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Podpora Pahorju disciplinirana

Vas je na volilni dan kaj presenetilo?
Izvedli smo raziskavo, ki meri rezultat na volitvah ter ga povezuje z napovedmi istih anketirancev dva dni pred volitvami in dva tedna pred njimi, tako da lahko opazujemo prehode. Ugotovili smo, da je Pahor zmagal, ker ga je podprla velika koalicija volilcev vseh vladnih strank in SD, tako da smo prvič v zgodovini priča koaliciji levih in desnih strank. Po drugi strani so se ti volilci precej bolj disciplinirano udeleželili drugega kroga volitev. Udeležilo se ga je več kot tri četrtine tistih, ki so v prvem krogu volili Pahorja ali Zvera, in ti so v več kot 90 odstotkih podprli Pahorja. Türka pa je prišlo podpret bistveno manj volilcev, kot ga je podprlo v prvem krogu – ena tretjina tistih, ki so ga podprli v prvem krogu, zdaj sploh ni prišla volit.

Kaj se je dogajalo v zadnjih dneh?
Še v četrtek in petek so se dogajala prelivanja. Türk je začel kar naenkrat pridobivati štirikrat več glasov kot Pahor.

Na volitve so torej vplivali protesti?
Proteste po naši raziskavi podpira več kot 40 odstotkov ljudi. Med njimi je razmerje med Türkom in Pahorjem izenačeno, hkrati je med njimi najvišja neudeležba. Negativno so torej vplivali na udeležbo in na rezultat Türka.

 

Nikola Damjanić | Avtor: Vitomir Petrović Vitomir Petrović
Türka se je prijel sindrom "luzerja"

Čemu pripisujete nizko volilno udeležbo?
Pričakoval in napovedal sem nizko volilno udeležbo. Menil sem, da je logično, da vsi tisti, ki so glasovali za Zvera, ne bodo prišli na volišča. Hkrati se nekateri, ki so v prvem krogu volili Türka, zaradi prvega kroga in javnomnenjskih raziskav v obupu niso udeležili volitev. To ni naša posebnost, ljudje se zelo radi vežejo na zmagovalce. Tako tudi javnomnenjske ankete dan ali dva po volitvah kažejo na to, da je več ljudi volilo zmagovalca, kot ga je dejansko.

Kako so na volitve po vašem mneju vplivali petkovi protesti?
Ljudje so bili zaradi njih zbegani, saj se je po mirnih protestih zgodila načrtna demontaža protestov. Hudih učinkov ni bilo razen tega, da se pogrezamo v brezup, in posledica tega je rekordno nizka volilna udeležba. Zaradi nje bo tudi Pahor težko rekel, da je predsednik vseh državljanov, ker ga je izvolilo približno 25 odstotkov teh.

Bi Türk pridobival podporo, če bi kampanja še trajala?
V zadnjem času ni bilo radikalnih sprememb, nihanja so bila majhna. V sedanji konstelaciji sil bi se težko kaj kratkoročno ali srednjeročno spremenilo. Türka se je prijel sindrom “luzerja”.

 

Janja Božič Marolt | Avtor: Bobo Bobo
Zaradi protestov več neveljavnih glasov

Ste take rezultate pričakovali?
Tokrat smo v zadnjem tednu na Mediani delali samo raziskavo na spletu, katere rezultati se niso bistveno razlikovali od rezultatov v prejšnjih dveh tednih. Za nas ni bilo presenečenj, saj smo rezultat napovedali. Bali smo se samo odziva volilk in volilcev zaradi nemirov, zaradi česar smo na vzorcu zmanjšali volilno udeležbo.

Kako konkretno so po vašem mnenju protesti vplivali na volitve?
Tako, da je bila manjša udeležba in da smo imeli večji delež neveljavnih glasovnic. Ljudje so torej protestirali tako, da so ostali doma ali da so prišli na volitve in oddali neveljavno glasovnico. Naša najhujša neveljavna glasovnica se je glasila Smrt narodu, svoboda fašizmu.

Se bo to protestno vzdušje po volitvah pomirilo, se bo stopnjevalo?
To je šele začetek, bi pa znal Pahor pripomoči k temu, da bo protestov manj, kot bi jih bilo sicer.

Čemu pripisujete nihanja v zadnjem tednu?
Z gotovostjo lahko trdim, da ko so se pojavili strici iz ozadja oziroma Milan Kučan v vseh medijih, je Türk pridobil podporo. Vendar gre le za nekaj odstotnih točk.

 

Komentarjev 24
  • Žurnalček 14:03 05.december 2012.

    Moj glas za Turka , je bil izključno zaradi in proti Pahorju in njegovih floskulah o sodelovanju ! S kom ? Z enim Kaplarjem ?

  • Žurnalček 00:12 05.december 2012.

    Kaj pa če so se na levi skregal samo za hec? Vas je janževce kaj v jajčnikih štreclno ? Ni ? Pa vas bi moral , ker jajc tko nimate , tud mozga ne !

  • zdrej 14:12 03.december 2012.

    In zdaj so pa vsi drugi krivi, da ni tako kot so si določeni želeli, če pa oni niso delali tako kot treba.