Slovenija
16 ogledov

Del Pontejeva od Srbije zahteva več akcije

Žurnal24 main
Glavna haaška tožilka Carla Del Ponte je izjavila, da mora Srbija za pozitivno oceno svojega sodelovanja s haaškim sodiščem izvesti več konkretnih akcij.

Del Pontejeva še vedno računa na EU, da bo zahtevala polno sodelovanje Srbije s sodiščem. © AFP

 
Glavna tožilka haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Carla Del Ponte je ob koncu dvodnevnega obiska v Beogradu izjavila, da mora Srbija v prihodnjih tednih izvesti "več konkretnih akcij" , da bo lahko pozitivno ocenila srbsko sodelovanje s haaškim sodiščem. Ob tem je znova kot nesprejemljivo označila dejstvo, da sta glavna obtoženca haaškega sodišča, nekdanji politični vodja bosanskih Srbov Radovan Karadžić in vojaški vodja Ratko Mladić , še vedno na begu. Del Pontejeva je poudarila, da je treba vse ubežnike aretirati in privesti v Haag, in ocenila, da so pogoji EU edino učinkovito orodje, ki lahko privede do njihove aretacije.

Del Pontejeva bo prihodnji teden znova poročala EU, ki se bo na osnovi ugotovitev odločila, ali je Srbija pripravljena na podpis stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma. Sklenitev le-tega bi morala biti po tožilkinem mnenju možna šele takrat, ko bodo našli in aretirali Mladića.

Srbski predsednik Boris Tadić in premier Vojislav Koštunica sta medtem zagotovila, da srbske oblasti delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi prijeli haaške obtožence. Obstaja odločenost in politična volja, da Srbija popolnoma zaključi sodelovanje s haaškim sodiščem, je v izjavi za javnost navedel Koštunica.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.