Slovenija
19 ogledov

Delavcem bodo delili pakete s hrano

Protest delavcev livarne Katarina Pernat
Na Trgu svobode v Mariboru je za danes opoldne napovedan delavski shod, na katerem bodo delili pakete s hrano odpuščenim delavcem Mariborskih livarn Maribor (MLM).

Po besedah predsednika tamkajšnjega sindikata KNSS-Neodvisnost Koste Nešića je glavni namen shoda pomoč in ohranjanje stika z delavci, ki so v livarni ostali brez dela.

Shod je bil napovedan kot nadaljevanje delavskega protesta v Mariboru pred tremi tedni, ki se ga je udeležilo med 200 in 300 ljudi. Na tokratnem shodu so želeli znova pozvati državne institucije, da pomagajo livarni preživeti. A potem ko je vlada v četrtek odobrila državno poroštvo za posojilo MLM v višini 5,1 milijona evrov, je namen sklicanega protesta zvodenel.

Zahteve "humane narave"

Kljub temu se bodo odpuščeni delavci livarne opoldne zbrali na Trgu svobode, kjer jim bodo sindikalni predstavniki razdelili hrano, ki so jo zbrali v minulih dneh. "Medtem ko je prva naša zahteva že izpolnjena, bomo predstavili naše ostale zahteve, ki pa so bolj humane narave," je povedal Nešić.

Za razliko od prejšnjega shoda, ko so se delavci sprehodili po ulicah Maribora, se bodo tokrat zadržali le na Trgu svobode.

Brez dela 350 ljudi

MLM je od aprila v postopku prisilne poravnave, zaradi česar je delo izgubilo okoli 350 ljudi. V minulih dneh so se vrstila opozorila, da bi zavrnitev ali nadaljnje odlašanje z državno pomočjo skoraj zanesljivo pomenilo stečaj družbe in izgubo nadaljnjih 550 delovnih mest za Maribor, ki se že zdaj sooča s številnimi težavami.

Komentarjev 1
  • nina 07:35 08.junij 2013.

    A ti manjaki bodo kdaj začeli reševati državo ali jo bodo sam o uničevali banda kapitalistična sama sebi namen.