Slovenija
13 ogledov

Delavci ostali še brez elektrike

V civilni iniciativi Alternativa obstaja, ki podpira delavce, menijo, da se želi Žurnal24 main
Izigravanje. Ovadeni direktor Ibričić bo za Gratim predlagal stečaj, a vodi že drugo podjetje.
Kazenska ovadba. Inšpektorat za delo. Zaradi več kršitev delovnopravne ter zakonodaje s področja varnosti in zdravja pri delu je proti Gratimu sprožil dva prekrškovna postopka, hkrati pa izdal dve odločbi o prekršku in zoper delodajalca podal kazensko ovadbo. Zaradi suma kršitev davčnih predpisov je zadevo odstopil davčni inšpekciji.

Sežana. “Podjetje Gratim kot uporabnik storitve nam je naročil odklop in to moramo upoštevati ne glede na položaj delavcev,” so nam na Elektru Primorska odgovorili, zakaj so odklopili elektriko v dveh stanovanjih, v katerih bivajo delavci Gratima.

Kdo bo plačal elektriko?
Zakaj bi plačevali račune? Stanovanja smo vrnili Hypo Leasingu in s tem nimamo nič,” je naročilo odklopa potrdil Mesud Ibričić, direktor Gratima, ki nam ga je včeraj vendarle uspelo priklicati.

Spomnimo, da je delavce Hypo Leasing, ki mu Gratim ni poravnaval lizinga, že nameraval deložirati, a si je zaradi njihovega položaja premislil in je pripravljen še nekoliko počakati. Delavci, ki so že več mesecev brez plač ter živijo le od humanitarne in socialne pomoči, namreč nimajo kam, dokler ne najdejo novega dela. Ali bo vnovični priklop zahteval Hypo Leasing, včeraj nismo izvedeli, prav tako ni jasno, kako bo s plačilom elektrike. Stroške (in najemnino) je delavcem od plač namreč trgal Gratim, ki pa zdaj ni več njihov delodajalec, ampak le še dolžnik.

V ozadju je namera dokončnega izgona delavcev iz Slovenije in onemogočanje boja za pravice.
Mile Zukić iz Alternativa obstaja

Pri Ibričiću še štirje

Večina delavcev je namreč – po nasvetu sindikata – že podala izredne odpovedi zaposlitve in so na zavodu za zaposlovanje, a tisti z začasnim bivanjem do nadomestila (še) niso upravičeni. Pri Ibričiću so, kot nam je dejal, zaposleni še štirje. Potrdil nam je, da bo v kratkem podal predlog za stečaj.

Zagrozil s tožbo
Je pa Ibričića zelo razburilo naše vprašanje, zakaj je prek partnerice že ustanovil novo podjetje Mongrad, v katerem je direktor. “Ta firma ni moja. Jaz sem lahko direktor desetih firm, kaj vam je? Hočete, da vas tožim?” nam je zabrusil in prekinil pogovor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.