Slovenija
16 ogledov

Delavci se lahko vrnejo na gradbišče

Teš6 Gregor Katič
Alstom lahko nadaljuje gradnjo. Država zagotovila poroštvo za Teš 6.

Ministrstvo za finance (MF), ki ga vodi Janez Šušteršič, in TEŠ sta podpisala pogodbo o zavarovanju poroštva ter pogodbo o ureditvi razmerij glede Teš 6, so sporočili s finančnega ministrstva.

Državni zbor (DZ) je zakon o državnem poroštvu za gradnjo Teš 6 sprejel julija. V njem je zapisano, da bo država jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo pri EIB, če bo Teš izpolnil določene pogoje. Eden od njih je, da cena projekta ne sme preseči zdajšnje 1,3 milijarde evrov.

Obveznosti in sankcije

"S podpisom omenjene pogodbe Teš zagotavlja, da bo skupna investicijska vrednost projekta nižja od končne vrednosti projekta, določene v NIP (noveliranem investicijskem programu) 4 in 5 ter da bo projekt dokončan v skladu s terminskim načrtom gradnje, in sicer najpozneje do 15. februarja 2016, ko mora biti pridobljeno uporabno dovoljenje," so zapisali na MF.

Teš se po navedbah MF v pogodbi zavezujet tudi, da proizvodnja CO2 obstoječih blokov in bloka 6 TEŠ ne bo presegla vrednosti za posamezna leta, določenih v NIP 5. Pogodba določa še, da mora biti maksimalna cena dobave premoga taka, kot je določena v NIP 5 ter minimalno donosnost projekta.

Sankcije za kršitev pogodbenih obveznosti med drugim predvidevajo odstop uprave TEŠ brez pravice do odpravnine.

Polovica delavcev doma

Ker je prihajalo do težav s financiranjem projekta, je dobavitelj glavne tehnološke opreme, francosko podjetje Alstom, v začetku novembra napovedal zmanjšanje obsega dela. Že pred tremi tedni se je tako z gradbišča umaknila približno desetina delavcev, do začetka tega tedna pa je Alstom število delavcev zmanjšal že za polovico.

Komentarjev 1
  • BenX 23:41 30.november 2012.

    če kdo išče "huligane" na "izgredih"... tu v ozadu so tapravi skriti!