Slovenija
19 ogledov

Delavci: Takoj izplačajte vse dolgove

Protest SCT delavcev
1/17
Žurnal24 main
Pred zavodom za zaposlovanje v Ljubljani je nekaj deset odpuščenih delavcev in študentov ponovno opozorilo nevzdržen položaj, v katerem so se po razglašenih stečajih znašli tuji delavci.
Enake zahteve kot tuji delavci SCT so danes postavili tudi tuji delavci velenjskega Vegrada. Odgovore predstavnikov občine Velenje, humanitarnega društva Mali princ, ki upravlja samski dom, ter lokalnega zavoda za zaposlovanja pričakujejo do 10. februarja. Če ne bodo dobili zadovoljivih odgovorov, bodo protestirali po vzgledu ljubljanskih delavcev.

Še posebej je težko delavcem z začasnim delovnim dovoljenjem, ki se jim je iztekla pogodba za določen čas, saj jim ne pripada nadomestilo za brezposelnost; brez sredstev in dela pa nimajo pogojev za bivanje v Sloveniji.

"Zahtevamo spremembo zakonodaje na način, da bodo vsi delavci – tako tisti z začasnim kot stalnim delovnim dovoljenjem – izenačeni,"
je zbranim sporočil predstavnik gibanja Nevidni delavci sveta, sicer predavatelj FDV  Andrej Kurnik. Gibanje je organiziralo današnji shod, potem ko je kakšnih sto delavcev SCT Obratov prejelo delovne knjižice, kakšnih 240 delavcev SCT Gem pa je po razglasitvi stečaja dobilo odpovedi.

Besim Hasančević, ki v gibanju Nevidni delavci sveta predstavlja samoorganizirane delavce SCT-ja, je med polurnim protestom zahteval takojšnje izplačilo vseh dolgov iz naslova dela. Prav tako je delodajalce pozval, naj plačajo vse prispevke, ki jih po njegovih besedah sistemsko niso izplačevali tudi po 15 let.  Zahteval je tudi brezplačno bivanje v samskih domovih za vse delavce, brez pogojevanj in groženj z izselitvijo.

 

Boj delavcev za zaslužene plače si oglejte v GALERIJI.

Delavcem so podporo izrekli tudi študentje; prek improviziranega ozvočenja na kolesu so vrteli družbeno angažirane pesmi sodobnih ustvarjalcev, kot je Dubioza kolektiv. Shod je varovalo nekaj policistov, a incidentov ni bilo. Promet je bil za pol ure le nekoliko upočasnjen in ne prekinjen.

Novista: Ne bomo izseljevali
Marjanca Kaučič iz Noviste na pogovor ni bila pripravljena, so pa iz Noviste poslali sporočilo za javnost, v katerem trdijo, da so se v javnosti pojavile pomanjkljive in nepravilne informacije.

"Vsi delavci, ki so zaradi stečaja družb SCT Gem in SCT Obrati ostali brez zaposlitve, ne bodo odjavljeni iz nastanitvenih domov, ki jih upravlja družba Novista, in jih tudi ne bomo izselili, dokler ne dobijo sredstev iz jamstvenega sklada in nadomestila iz ZZZRS," je obljubljeno v sporočilu. "Problem pa je skupina delavcev SCT, ki jim je v preteklosti že potekla pogodba o zaposlitvi za določen čas in zato niso v identičnem postopku kot zgoraj omenjeni delavci. Zato jim brezplačno bivanje v nastanitvenih domovih SCT ne pripada." V Novisti poudarjajo, da niso nikomur grozili z izselitvijo, temveč so jim samo "objektivno predstavili njihovo situacijo glede načina poslovanja nastanitve v nastanitvenem domu".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.