Slovenija
24 ogledov

Delavci vidijo korupcijo

Slovenija 21.10.07...novoles...foto: martin kerin... Martin Kerin
Stečaj. Novoles prodan pod ceno, ki jo ponuja delavska zadruga.

Danes naj bi stečajna upraviteljica uradno končala pogajanja z Novolesom Plus in nekdanjo lesno tovarno prodala za okoli 850 tisoč evrov. S tem je konec upanj, da bi jo lahko odkupili nekdanji delavci, združeni v zadrugo Novi Novoles, ki za objekt in zemljišče ponujajo 2,4 milijona evrov.

Novega zbiranja ne bo

"Delavska zadruga je bila očitno moteč element, saj je bila ponujena cena trikrat višja od preostalih," pravi Tadej Slapnik iz Slovenskega foruma socialnega podjetništva. Dodaja, da je stečajna upraviteljica nezavezujočo ponudbo označila za prenizko in pozvala, naj vsi ponudniki ponudijo višji znesek s petodstotno varščino, kar zadruga ni storila. "Ni predlagala, da vsi ponudijo več od 2,4 milijona evrov, temveč da ponudijo več, kot so prvič. Zadruga na to ni pristala, saj smo hoteli enake pogoje," dodaja Slapnik. Čeprav je upniški odbor prejšnji teden sklenil, da bo šel v novo zbiranje ponudb, je stečajna upraviteljica po Slapnikovih besedah odločitev preklicala, zaradi česar bodo delavci na Komisijo za preprečevanje korupcije podali prijavo. Na naše klice se upraviteljica ne odziva.

Možnost majhna, a je

"Na mizi je bil projekt, ki bi ustvaril 140 delovnih mest," pravi sindikalist Goran Lukić. Zadruga je pridobila možnost kreditiranja pri Delavski hranilnici, se povezala v konzorcij lokalnih podjetij in pripravila poslovni načrt, pri čemer jih je po Lukićevih besedah podpiralo tudi ministrstvo za delo. "Pozivamo vlado oziroma ministrstvo za finance, naj poda negativno mnenje k pogodbi, s čimer bi se zbiranje ponudb ponovilo," poziva podpredsednik zadruge Matic Vidic. "Vlada veliko govori o ukrepih proti brezposelnosti, ko pa je na mizi konkreten projekt, vse pade," dodaja.

Komentarjev 2
  • gornik 13:28 22.november 2013.

    Kdo še jebe delavce, važno je da bo prišel neki brezvezni tovariš in vse popokal ter vse prodal ter odšel z denarjem po starem že preverjenem načrtu. To stvar lahko reši le zakon M48 .

  • dragec 08:06 22.november 2013.

    Kdo , kaj sprešuje delavce????