Slovenija
27 ogledov

Delimo pogled, diagnozo

Uroš Čufer Anže Petkovšek
Bratuškova: Doklazali smo, da zmoremo brez pomoči. Čufer: Imamo isti pogled na to, kateri so potrebni ukrepi." Janša: Hvala za pozne pohvale našim ukrepom.

Ocena reformnih ukrepov iz Bruslja po besedah predsednice vlade Alenka Bratušek dokazuje, da Slovenija zmore brez pomoči. "A to je šele začetek, potrebno bo izpolniti, kar smo si zadali," je komentirala današnjo odločitev Evropske komisije. "Zdaj lahko zavihamo rokave in začnemo graditi prihodnost."

Po besedah finančnega ministra Uroša Čuferja so priporočila skladna s pričakovanji. "To kaže, da imamo z Evropsko komisijo isti pogled, kakšna je diagnoza stanja, in kateri so potrebni ukrepi za naš položaj," je dejal minister.

Priporočila so po njegovi oceni dokaz, da gremo v pravo smer. "Delamo zase," je poudaril in kot prvi ukrep izpostavil očiščenje portfelja bank.

Po oceni prvaka SD Igorja Lukšiča je sedanja vlada v dveh mesecih uspela pripraviti ukrepe, ki Sloveniji prinašajo novo vizijo. "Janševa vlada delala slabo. Zato je bila nenehno v strahu, da bo prišla bruseljska trojka".

Janša: Hvala za pozno pohvalo

Nekdanji predsednik vlade in opozicijski voditelj Janez Janša pa je na Twitterju zapisal: "V imenu cele vlade se zahvaljujem EK in akt. vladi za (pozne) pohvale naših ukrepov. Sedaj pa je čas, da nova vlada še sama nekaj naredi."

Sindikati so nasprotno prepričani, da nas našteti ukrepi ne bodo pripeljali do izhoda iz krize. "Rdeča nit priporočil Evropske komisije je, da Bruselj žal vztraja na ekstremnih oblikah varčevanja, ki nas ne bodo pripeljale iz krize, ampak jo bodo še poglabljale," meni predsednik ZSSS Dušan Semolič.

Evropska komisija se je danes odločila, da da Sloveniji še dve leti časa za odpravo presežnega primanjkljaja. Obenem je podala devet priporočil, ki naj jih država ukrepa za odpravo neravnovesih in ureditev bančnega sektorja.

Komentarjev 10